Нови поръчки форсират доставката на F-16 за България
2

Нови поръчки форсират доставката на F-16 за България

При сделка със САЩ първият изтребител пристига в края на 2022 година, "Lockheed Martin" прави база за ремонти у нас

Изборът на машини от последното поколение на F-16 Block 70 от Мароко и още една азиатска страна ще ускори плановете за започване на производството на новите изтребители за България и за доставка на първия самолет в края на 2022 година. Това съобщиха от „Lockhedd Martin”, цитирайки Джим Робинсън, директор на отдел „Международно бизнес развитие за F-16 в компанията производител.

Както е известно поръчки за самолети от новата версия на най-масовия изтребител в Света вече направиха Словакия и Бахрейн, а Гърция иска да модернизира 85 свои самолети до поколението Viper, което се отличава с подобни характеристики, но не разполага с летателен ресурс от впечатляващите 12 000 часа. В същото време Полша също обмисля модернизиране на настоящия си флот, Румъния обисля да придобие още самолети, а Хърватия е в процес на преоценка на нуждите на своите ВВС.

Две седмици преди откриването на завода в Грийнвил, Южна Каролина пък, където ще се сглобяват машините пък, Робинсън обясни, че макар последните поръчки да увеличават натоварването на компанията, новата производствена линия вече има възможност да вдигне капацитета си, за да отговори на нуждите на клиентите. “Появиха се много неверни информации, често от хора, които не са участвали директно в разговорите, за нашите възможности да доставим новите F-16 Block 70 във времевата рамка, която отговаря на нуждите на българските ВВС“, заяви Робинсън, уверявайки, че няма да има забавяне на доставката при успешен завършек на преговорите на страната ни със САЩ и сключване на сделка. Той добави, че самолетите за Бахрейн, Словакия и България ще бъдат сред първите, които ще бъдат построени в новото съоръжение в Грийнвил. „Ако приемем, че договорът бъде подписан това лято, планираме да започнем обучението на българските пилоти и наземен персонал в САЩ не по-късно от 2021 година и ще доставим първия български F-16 преди началото на 2023 година“, каза още Робинсън. Същевременно от „Lockheed Martin” декларират готовността си за изграждане на база за поддръжка, частичен и цялостен ремонт на изтребителите (MRO facility) в страната ни. С това си намерение компанията отговаря на очакванията на кабинета българските самолети да могат да бъдат поддържани у нас от местни инженери и техници до изчерпването на летателния им ресурс. Обсъждат се редица други възможности за партньорство с българската индустрия и евентуалното участие на местните академични институции в програми за научноизследователска и развойна дейност, добавят от гиганта, специализиран в самолетостроенето и разработването на авиокосмически технологии.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.