Нови мерки ще пазят туристите по родните курорти (ОБЗОР)

Нови мерки ще пазят туристите по родните курорти (ОБЗОР)

Нов „пакет от здравни мерки“ ще пази туристите по родните курорти. С тях ще се осигури „безопасността на туристите и на персонала в ресторанти и хотели".

Това заяви служебният министър на туризма Стела Балтова по време на брифинг в Министерски съвет.

Вчера служебният министър на туризма заедно с финансовия, икономическия министър, премиера и представители на туристическия бранш проведе среща, на която бе обсъдено бъдещето на сектора у нас. Двете страни постигнаха споразумение и се обединиха около няколко важни решения за туризма. Едно от тях бе средствата, отделени за сектор туризъм в актуализирания бюджет за 2021 г., да бъдат използвани за стимулиране ваксинационния процес в страната. Припомняме, че става въпрос за 70 млн. лв., чието първоначално разпределение предвиждаше 6 млн. лв. да са за туроператорите за възстановяване на средства към клиенти по нереализирани пътувания заради пандемията и 4 млн. лв. да са за еднократна помощ към екскурзоводите. Всъщност предложението е на самия бранш, който

 продължава да работи „протестно“

дори след наложеното ограничение за работно време със заповед на здравния министър до 23 ч. „Днешната ни среща премина диалогично, следваща ще има след 10 дни. През този период трябва да бъдат взети няколко важни решения в три направления", поясни Балтова, като допълни, че „държавата има нужда от работещ сектор туризъм". От своя страна изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова заяви, че „ваксинацията е възможност за осигуряване на икономически растеж". В този смисъл предложихме министърът на финансите да намери необходимата форма, под която средствата, заложени през актуализацията на бюджета, да бъдат използвани именно за

стимули за ваксинация за българските граждани

обясни Карастоянова. Тя бе категорична, че за бранша е изключително важно да даде знак на обществото за съпричастност и подкрепа в търсене на решенията за справяне с пандемията.

"Ще продължим да работим по досегашния начин - протестно, а през следващите дни отново ще депозираме своето предложение относно механизма на работа на заведенията в Министерството на туризма", коментира и председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов. Той подчерта, че от бранша планират да проведат среща с новите министри на икономиката и финансите, по време на които да изложат своите опасения и идеи относно мярката "60 на 40“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.