0

Н ови 53 случая на индийския вариант са установили от Националния център по заразни и паразитни болести, съобщиха от здравно министерство. Данните показват още, че от новите установени случаи с делта вариант 2 души са починали, 14 вече са излекувани, 31 са на домашно лечение, а 6 са хоспитализирани. От данните става ясно, че делта варианта вече е установен в 7 нови области – това са Велико Търново, Плевен, Пловдив, Видин, Стара Загора, Шумен, Хасково.

Нови 53 случая на индийския вариант са установили от Националния център по заразни и паразитни болести, съобщиха от здравно министерство. Данните показват още, че от новите установени случаи с делта вариант 2 души са починали, 14 вече са излекувани, 31 са на домашно лечение, а 6 са хоспитализирани. От данните става ясно, че делта варианта вече е установен в 7 нови области – това са Велико Търново, Плевен, Пловдив, Видин, Стара Загора, Шумен, Хасково.

„Данните показват, че над 50% от пробите са Делта вариант“, коментира за „Монитор“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя посочи, че не е изненадана от този резултат и посочи, че все още рано да се каже, че това е трайна тенденция. „Ние хващаме върхът на айсберга, въпросът е колко надолу слизаме по този връх. Ние изследваме малко на брой проби“, коментира още проф. Христова.

В НЦЗПБ са изследвани общо 90 проби. При 32 от е потвърден британския вариант. Има един установен гражданин заразен на южноафриканския вариант на вируса, който е починал . При 3 проби е установен вариант, който се наблюдава ос специалистите. Това са дребни отклонения и мутации на първоначалния вариант на COVID-19, обясни още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

От данните става ясно, че почти половина от установени случаи на заразени с делта вариант има са в София – 24 души. „Очевидно вируса се разпространява най-много в София. От столицата са изследвани и най-много проби“, обясни още проф Христова и посочи, че това се дължи на туризма и това, че през столицата преминават много хора.В Бургас са 7, а във Варна 4, като в морската столица има и установени и двама чуждестранни граждани с този вирус. По три случая на индийски вариант има в София област и Велико Търново. По двама заразени от делта варианта има в Плевен и Пловдив. По един заразен с индийски вариант има в Благоевград, Видин, Русе, Стара Загора, Хасково, Шумен.Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 21 юни – 8 юли. Изпратени са от 29 лечебни заведения, от 17 области на страната.

В таблицата можете да видите разпространението на вариантите на SARS-CoV-2 в различни области на страната.