Минута с електрическа тротинетка за 30 ст. (ОБНОВЕНА)

Минута с електрическа тротинетка за 30 ст. (ОБНОВЕНА)

Столична община предлага промени в Закона за движение на пътищата

Десетминутна разходка с електрическа тротинетка в София излиза 4,50 лева. Шестдесет секунди по пътищата на столичани струват 30 ст. на двуколесното возило, а първоначалното наемане - 1,50 лева.

На тези цени американска компания вчера пусна за ползване 150 е-тротинетки по улиците. За сравнение в столицата на Гърция возенето е по-скъпо. В Атина тротинетката за минута струва 0,16 евро за минута и 1 евро за отключване. Но на север, в румънския Букурещ, е по-евтино - 0,25 лв. за минута и 1,20 лв. за отключване, а цената в Будапеща е същата като в България. В Париж и Виена цената на минута е 15 цента и 1 евро за отключване.

Освен американската компания електрически тротинетки ще предлага и българска компания от тази есен, около 100 броя. От Столичната община се надяват все повече хора да слязат от автомобилите си в града. Кметът на София Йорданка Фандъкова даде старт на новата услуга на едно от местата за наемаме на тротинетки на ул. „Париж“. Тя обясни, че към момента в столицата има

маркирани 58 паркоместа в зоните в по-широкия център

на града. „Общо 200 сме предвидили за паркиране на велосипеди, тротинетки и мотопеди”, каза градоначалникът. По думите й изграждането на паркоместа е наистина важно, за да не се допусне хаос с паркирането на тротинетки в града. „Виждаме, че все повече хора използват този вид транспорт, и затова една от мерките за по-чист въздух е насърчаването и използването на алтернативни начини на придвижване“, каза още Фандъкова.

Новата услуга ще даде възможност и за доходи на "зареждачите". Американската компания предлага на столичани да зареждат тротинетките през нощта, а на сутринта да ги връщат на отредените за паркиране места. В замяна на това

"зареждачите" да получават заплащане

което да зависи от това колко хора са наели електрическите возила през деня. Българската компания също има подобна опция, в замяна на която обаче зареждачите трупат точки, които след това могат да използват в мобилното приложение и да бъдат ползвани услугите на по-малка цена.

Е-тротинетките обаче имат и проблемни страни. Те могат да се ползват главно през благоприятния сезон - от април до октомври. Също така, за да бъдат сведени до минимум нарушенията и съответно инцидентите по столичните пътища, трябва да има ясни правила, които столичани и посетители да спазват. Затова освен с регламентиране на паркирането от „Московска“ 33 ще се заемат и с безопасността при движение чрез промени в Закона за движение по пътищата. „Работим заедно с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ с цел тротинетките да намерят място в закона“, заяви кметът Фандъкова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.