Нова тесла с парното от Нова година (ОБЗОР)

Заради поскъпване на газа и парниковите квоти

Нова тесла с парното от Нова година (ОБЗОР)

Столичната топлофикация работи в нарушение на еконормите

При продължаващо нарастване на цените на природния газ и на парниковите квоти на 1 януари 2022 г. ще се наложи да се приеме извънредно поскъпване на електрическата и топлинната енергия в страната. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред членовете на парламентарната комисия по енергетика и климат по време на заседанието й във вторник.

Иванов каза, че от столичната топлофикация вече са поискали от регулатора промяна на цените за абонатите в София още от 1 септември 2020 г., но няма законова възможност, която да позволява такава промяна на влезлите в сила по-високи цени на ток и парно от 1 юли 2021 г. Той


не уточни какво поскъпване е поискало столичното общинско дружество

само 2 месеца след влизане в сила на новите му цени. Те обаче пряко са свързани с цените на природния газ.

На 1 юли 2021 г. КЕВР прие по-високите цени на електрическата и топлинната енергия. Средното повишение на тока за страната бе 4,4%, а на парното - средно с 16.23%, като в София сметките за парно скочиха с 20 на сто. В действащата сега тарифа за парното е заложена прогнозна цена на газа за цялата година от 45.76 лв./МВтч, а определената от КЕВР за август цена на газа е 57.60 лв. Прогнозата на "Булгаргаз" за стойността на синьото гориво е над 67 лв., а за октомври се очаква да е около 70 лв./МВтч. На пазарите няма никакви индикации за спад на цените. Заради наближаващата зима тенденцията е към продължаващо поскъпване. Другата причина е драстичното намаляване на доставките през лятото за Европа от страна на руския монополист „Газпром“, което доведе до дефицит на синьо гориво, стимулирало също поскъпването.

На заседанието на комисията бе обсъден и проблемът с неизпълнение на екологичните норми от големите горивни инсталации в страната. Според служебния екоминистър Асен Личев заседанието на комисията е трябвало да се състои още през август 2017 г. "По причина, която не ми е известна, от 26 горивни инсталации, 4 - ТЕЦ София, ТЕЦ Сливен и други - не са получили дерогации и не са с потвърдени комплексни разрешителни", каза Личев, който допълни, че


не са предприети никакви капиталови мерки,

че да може да се приспособят инсталациите специално за емисиите.

Във връзка с евентуалните рискове от спиране по тези причини на "Топлофикация София" изпълнителният директор на „ЧЕЗ-Електроразпределение България“ Виктор Станчев поясни, че мрежата на разпределителното дружество не може да поеме такъв товар и ще се подложи на риск цялото електроподаване в столицата. От своя страна шефът на столичното парно заяви: „В никакъв случай всички софиянци не трябва да мислят или да очакват, че ще има проблеми с топлоподаването“.

"Няма извънредна ситуация, нито отнемане на комплексното разрешително. Нищо извънредно към момента не се е случило", увери служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.