0

Н ДК и Софийската опера и балет подписаха меморандум за сътрудничество в името на съвместни бъдещи проекти, които да развиват фестивалната култура и събитията на открито в столицата.

НДК и Софийската опера и балет подписаха меморандум за сътрудничество в името на съвместни бъдещи проекти, които да развиват фестивалната култура и събитията на открито в столицата.

Преди месец НДК обяви стратегическата си визия, в която бе заложено и създаването на нова сцена – на открито в парка зад сградата. „Официалното откриване ще бъде на 24 май с традиционния празничен концерт, а на 14, 15 и 16 юли Софийската опера и балет ще представи на тази сцена най-добрите си спектакли“, разкри председателят на съвета на директорите на НДК Борислав Велков. Пространството ще има обособена постоянна сцена и трибуни с капацитет поне 450 седящи места с възможност за допълване на още толкова с мобилни конструкции и правостоящи. „Това пространство на открито е за най-широката публика, която често се притеснява да влиза в оперния храм или пък трудно намира достъп до някои от залите на НДК. Тези открити пространства дават демократичната възможност хората, без да чувстват задължение да се обличат специално,да се радват на изкуството“, изтъкна директорът на Операта акад. Пламен Карталов.