Нова работна група ще следи за нередностите по Черноморието

Нова работна група ще следи за нередностите по Черноморието

Нова междуведомствена работна група ще разследва получените сигнали за нарушения, свързани със строителство по Черноморието. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарния контрол.

Отговорът й бе във връзка с въпрос за нерегламентираното застрояване на плажовете и унищожаването на дюни. По думите на народния представител Ивелина Василева януари е бил изпълнен със сигнали за разрушаване на дюни и строителство, предизвикали голям медиен и обществен отзвук. Сред тях са случаят с унищожаването на защитената природна местност на къмпинг „Смокиня“, проблемите около къмпинг „Градина“, местността Алепу покрай Созопол, както и сигналите за строителство в района на Варна, Шкорпиловци и Св. Св. Константин и Елена.

„Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) непрестанно работи по програма за незаконното и прекомерното застрояване на Черноморието“,

коментира ресорният министър. „Още с първите сигнали за нарушение началникът на дирекция „Национален строителен контрол“ (ДНСК) арх. Иван Несторов извърши спешни проверки на терен и такива в документацията заедно с експертите от регионалните дирекции на ДНСК и Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК). Крайният резултат от тях е спирането или замразяването на строителството“, обясни Аврамова. Относно местността Алепу, община Созопол е изпратено писмо към кмета и главния архитект на общината издаденото разрешение за строеж да бъде допълнено с цел разграничаване на етапите на строителството. Отправени са и покани за съставяне на актове за установяване на административни нарушения.

За къмпинг „Градина“ пък стана ясно, че след разрешението за строеж на 12 декември 2018 г. е вкаран отказ от строеж в края на миналия месец. 4 дни по-късно проверка установява, че изкопът за сезонното заведение е засипан и теренът е изравнен.

За нашумялата тема за унищожените дюни Аврамова коментира, че те не попадат в компетенциите на МРРБ.

„Това е криминално деяние и трябва да се поеме от съответните институции“,

каза още министърът. За Шкорпиловци, област Варна пък се оказа, че в ДНСК и МРРБ не са постъпвали сигнали за извършени строителство.

В репликата на отговора Василева предложи създаването на работна група с експерти от МРРБ, МОСВ, както и министерството на туризма, който да извършва комплексни, системни и съвместни проверки. На това Аврамова посочи, че подобна група вече е създадена и до 2 месеца се очаква резултатите да са готови. „Очаквам от колегите да се направи прецизен анализ на всички стартирали случаи за строителство и имат една особено важна задача – да определят дали дюните са природно образувание, или терен, както и да намерят всички пропуски в българското законодателство, които дават възможност за унищожаване на природни богатства и да излязат с предложения за законодателни промени“, коментира Аврамова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.