НОВА НАХОДКА: Откриха графити, рисувани преди 700 години
2

НОВА НАХОДКА: Откриха графити, рисувани преди 700 години

Над 50 стенни рисунки от средновековието са открили археолози в крепостта Русокастро край Бургас.

Те представляват графитни изображения на различни животни и птици. Според археолозите, находките са изключително ценни, тъй като отразяват вижданията и духовната култура на по-обикновените хора. "Това не е елитарна култура, каквато са църквите и монументалните сгради от епохата, построени от царя и най-висшата аристокрация. Рисунките са отражение на народните, фолклорни представи на местното население", коментираха от Регионалния исторически музей в Бургас.

Графитите са били открити при проучването на водохранилището на замъка на средновековния град Русокастро. Те са изобразени върху стените му и са датирани отпреди 700 години.

Рисунките са големи по размер, като повечето достигат до 30 см дължина и височина до 25 см. По стените на водохранилището са нарисувани благородни елени, турове, различни птици, коне, конници, кораби, кръстове, змии, морски чудовища и дори октопод. 

Открит е и едноредов надпис, който в момента се изследва и разчита. "Считаме, че това е цял ансамбъл, като тепърва ще се проучва дали рисунките са цял фолклорен разказ, или са отделни изображения. Графитите са изобразени с остър метален предмет върху мазилката на водохранилището. Те са компактни и заемат един от неговите ъгли. Щерната е изградена в края на XIII в., оттогава са и рисунките", разкриват археолозите.

Подобни рисунки са открити в Несебър, в църквите„Св. София“ и „Св. Богородица Перивлепта“ в Охрид, в някои пещери и скални манастири в Северозападна България. Най-много такива изображения има установени в старите столици Плиска и Преслав – общо близо 190 рисунки. Там обаче те са предимно върху блокове от крепостната стена, а не върху мазилка. В царската цитадела Трапезица във Велико Търново също е открито едно изображение на елен върху мазилка. Рисунките от Русокастро са най-големият масив в днешните български земи от епохата на развитото Средновековие и са безкрайно ценни, категорични са историците. 

В момента местата с изображенията се укрепват и консервират под ръководството на Силвия Борисова – реставратор на РИМ – Бургас. Те ще бъдат максимално защитени за зимния сезон. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.