0

Д есет научни теста за обещаващи препарати срещу COVID-19 са в ход в лаборатории по целия свят. Докато американският Remdesivir изглежда най-бързо изчерпва експерименталните лекарства, европейските изследователи не изостават. Те намериха надежда в модифициран човешки ензим, пише чешкият информационен сайт Lidovky.cz.

Десет научни теста за обещаващи препарати срещу COVID-19 са в ход в лаборатории по целия свят. Докато американският Remdesivir изглежда най-бързо изчерпва експерименталните лекарства, европейските изследователи не изостават. Те намериха надежда в модифициран човешки ензим, пише чешкият информационен сайт Lidovky.cz.

Тече втора фаза на проучване, съфинансирано от европейски фондове и водено от екип от международни учени от Шведския институт "Каролинска" в сътрудничество с австрийската компания "Аперион".
Двеста пациенти от Австрия, Германия и Дания, заразени с COVID-19, сега ще бъдат лекувани с експериментален препарат, конаречен APN01, съдържащ ензим, за който учените твърдят, че трябва да спре разпространението на инфекцията в самото начало.

Според биохимика Ян Конвалинка, координатор на академичните тестове за лечение на COVID-19 в Чехия, това проучване се основава на специален подход в сравнение с други. „По принцип вирусът попада в белодробните клетки, като се прикрепя към т.нар. рецепторна молекула, която е шлюзът към тях.

Авторите на това изследване на вируса представиха същия рецептор в разтворима форма. След това вирусът се свързва с този разтворим рецептор, вместо с клетката. Той е излъган и повече няма да влезе в белодробната клетка“, обясни Конвалинка.

По думите му, за да може

коронавирусът да навлезе в човешките клетки,

за него е ключов човешки ензим, наречен ACE2. Чрез него вирусът прониква в дихателните пътища и белите дробове, но се намира и в сърдечната тъкан, бъбреците или тънките черва.

Обещаващият препарат, който е последван от пилотно проучване в Китай, действа като стръв - коронавирусът се свързва с него в кръвта, не заразява други тъкани и не се разпространява в белите дробове.
Резултатите от изследването засега изглеждат обещаващи, но разработването на експерименталното лекарство все още е в начален стадий.

„Този подход е много интересен, но засега е тестван само върху тъканни култури, дори не и върху животински модел, много е далече от практическото приложение", казва Конвалинка за Lidovky.cz.

Подобно е мнението и на Зденек Хостомски, директор на Института по органична химия и биохимия на Академията на науките на Чешката република. Според Барбора Петерова, говорител на Държавния институт за контрол на наркотиците, единствено резултатите от клинична фаза номер две, в която се намира препаратът, в момента ще покажат дали пътят наистина е обещаващ.

Подобно на ХИВ

Подобно на други лекарства против COVID-19, изкуственият ензим АСЕ2 преди това е разработван за лечение на синдром на остра белодробна травма и повишено белодробно артериално налягане.

"Търсенето на лекарства за COVID-19 ми напомня на забързаното тестване на различни препарати и подходи срещу вируса на ХИВ по време на епидемията от СПИН през 80-те години на миналия век", казва Хостомски. Подобен подход, основан на разтворим рецептор, беше използван при лечението на ХИВ, но по това време той работи само в лабораторията.

Биохимикът Конвалинка вижда евентуален проблем с обещаващия изкуствен ензим в това, че дори ако лечението с него успее, то ще е много скъпо и ще трябва да се прилага интравенозно, т.е. не под формата на хапче.

Remdesivir не е чудо, но...

Към днешна дата не е доказано, че всяко едно от лекарствата в процес на клинично изпитание, е 100% ефективно. В края на миналата седмица обаче погледите на учените и лекарите бяха насочени главно към американския препарат Remdesivir на калифорнийската компания Gilead: първо, заради положителните резултати от клиничното проучване, а след това и за спешното одобрение на употребата на лекарството.

Антъни Фочи, анти-ХИВ легенда и ръководител на Националния институт по инфекциозни болести и алергии във Вашингтон, обяви миналата сряда положителните резултати от дългоочакваните и строго контролирани клинични изпитания на Remdesivir. Тестовете показаха, че пациентите, приемали от препарата, се възстановяват в болницата средно с 31% по-бързо от пациентите без него - за 11 вместо за 15 дни.
„Remdesivir със сигурност не е лек-чудо, подобен на пеницилина, използван за лекуване на бактериални инфекции. Но това определено е обещаващо начало“, смята директорът на Института по органична химия и биохимия Хостомски. Според заключенията на изследването смъртността също намалява с 3%, което според Конвалинка е приятна изненада, ако антивирусното лекарство се прилага в напреднал стадий на заболяването. Въпреки това лекарството все още чака официално одобрение и остава експериментален продукт.

Ще са необходими допълнителни лекарства

Чешките изследователи твърдят, че Remdesivir ще се превърне в терапевтичен стандарт, спрямо който ще се измерват новите терапии. Според ръководителя на изследователската група на Института по биотехнология на Академията на науките Клара Гранц Шашкова, това антивирусно лекарство е от първо поколение.

"По-ефективните ще дойдат много по-късно и вероятно ще видим, както при ХИВ, комбинация от няколко вещества, насочени към различни фази от жизнения цикъл на вируса, опаковани в едно хапче“, заяви Гранц Шашкова.

Според Хостомски ще са необходими други нови лекарства срещу формите на вируса, които в хода на епидемия ще станат резистентни.
Друг обещаващ клиничен подход, каза той, е използването на кръвна плазма от донори, успешно преодолели SARS-CoV-2 инфекцията и които имат защитни антитела. „Това е добра практика от испанския грип преди 100 години. Според мен това наистина ще помогне на някои пациенти“, каза той. Лекарите в Чехия вече прилагат това лечение.

В допълнение към ремдезивир, което се дава на пациенти с COVID-19 в много тежко състояние, е японското лекарство Favipiravir. Пациентите го приемат повече в началото на заболяването. Прилага се в чешки болници от 27 април, след като една от тях е получила дози за 100 пациенти, пише сайтът.

В допълнение към тези три експериментални лечения за COVID-19, Държавният институт за контрол на лекарствата одобри използването на хидроксихлорохин.