Летните месеци освен време за отпуски ни дават свобода да управляваме малко повече средства заради кратката липса на преобладаващите разходи за плащане на сметки към монополисти. В това време е удобният момент да оптимизираме бюджета си откъм дългове.

Една от последните тенденции е, десет години след бума на ипотечното кредитиране, клиентите на банките да теглят потребителски заеми, за да рефинансират остатъците или да се освободят от дълга върху жилищата. Тенденцията се наблюдава през последната година.

Почти всички кредитни продукти подлежат на предоговаряне, като при физическите лица това най-често се случва с потребителските, ипотечните и дори студентските заеми.

Когато дадено физическо лице или фирма желае да предоговори условията по договора си с кредитиращата институция, независимо дали става въпрос за равнището на лихвения процент, за погасителния план или за размера на обезпечението, той може да поиска рефинансиране. Това обикновено става с изтеглянето на нов заем, с който се погасяват предишните задължения, но има и други възможности. Обикновено за кредитополучателя това е изгодно, ако има съществена промяна в лихвените равнища или ако той може да спести средства при промяна в погасителния си план.

Ако например изплащате потребителски кредит, който сте изтеглили преди пет години при лихва от 9%, а днес средните равнища на пазара се движат около 7-8 на сто, то рефинансирането може да бъде наистина изгодна възможност.

Тенденциите при лихвените равнища обикновено са най-важния фактор, когато се взима решение за рефинансиране на даден заем. Кредитополучателите обаче могат да прибегнат до подобна стъпка и при други обстоятелства, например ако искат да оптимизират погасителния си план или пък да се възползват от поскъпването на имота, който служи за обезпечение на кредита.

В повечето случаи целта е да се спестят лихвени разходи в дългосрочен план. Възможно е да погасите стария си заем, за да изтеглите нов, на същата стойност, но за по-дълъг срок (ако искате да намалите месечната си вноска) или пък за по-кратък (ако целта е да го погасите по-бързо). Има и случаи, в които даден кредит с фиксирана лихва се рефинансира с такъв с плаваща, или пък обратното.

От какво зависят лихвените условия Движенията на лихвите по правило имат цикличен характер. Когато нивата им са ниски, потребителите и фирмите са по-склонни да теглят нови кредити, както и да рефинансират на старите си задължения. Сред най-важните фактори, които определят движението на лихвите, са монетарната политика на централната банка, икономическият цикъл и конкуренцията на пазара.

Във времена на слаб икономически растеж например, централните банкери могат да вземат решение за понижаване на основния лихвен процент, за да стимулират кредитния пазар. Точно такъв беше случаят в Европа, САЩ, Япония и много от развиващите се страни след финансовата криза от 2008 година. На много места лихвите бяха понижени до нива, близки до нулата.

С увеличаването на инфлацията обаче, регулаторите обикновено започват да "затягат" лихвената си политика, което води и до оскъпяване на повечето кредитни продукти. В такава ситуация физическите лица и фирмите, които изплащат заеми с плаваща лихва, обвързана с основния лихвен процент, могат да очакват повишение на месечната си вноска.

Кредитът може да бъде рефинансиран по няколко начина, които зависят най-вече от целите и нуждите на кредитополучателя. Най-популярният вариант е тегленето на нов заем, с който се погасява стария и се договаря погасителен план с по-ниски вноски или за по-кратък срок.

Друга възможна опция е т. нар. кешаут (от англ. - cash out) рефинансиране, което се използва при ипотечните кредити, когато стойността на обезпечението се е повишила. Ако например изплащате кредит за 100 000 лева, обезпечен с имот, който струва 200 000 лева, вие можете да използвате същото обезпечение и да получите по-голям заем. Средствата могат да се използват за ремонти, текущи нужди и т. н. Предимството е, че можете да получите тези средства без да осигурявате допълнително обезпечение, тъй като пазарната стойност на старото се е повишила с годините.

Друг вариант е кешин (cash-in) рефинансирането, което дава възможност на кредитополучателия да погаси наведнъж част от оставащото задължение, като по този начин намалява месечната си вноска в дългосрочен план.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Как да поискаме преизчисляване на пенсията

Преизчисляването на пенсиите на хората, които продължават да работят, става с подаването на  заявление по реда на чл. 102 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). От 1 януари 2019 г. за пенсионерите беше създадена нова възможност  с подаването на едно заявление до териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ), което изплаща пенсията им за трудова дейност, да поискат това преизчисляване да се извършва ежегодно по служебен път.

Колко ще получите реално при заплата 610 лева

Десетото число на месеца дойде. Бизнесът заплаща труда на работниците си най-често в периода 5 до 10 число на настоящия месец за изминалия. От началото на 2020 г. брутната минимална заплата вече е 610 лева или с 50 лева повече. Това означава, че този месец работещите трябва да получат за първи път повече пари в портфейла си. Но с колко повече?

Топ 3 на измамите в социалните мрежи

Социалните медии имат все по-голяма роля в живота на много хора по целия свят. Facebook, Twitter, WhatsApp или Instagram имат над 3 милиарда активни потребители, като те постоянно се увеличават. За съжаление, масовото използване на социалните медии предоставя не само големи възможности за комуникация и забавление, но и помага на нечестни хора да се свързват с потребители и да извършват измами.