0

С лед обновяването на Volkswagen Tiguan през есента на 2020 година, сега дойде ред и на версията с удължено междуосие и 7 места, наречена Tiguan Allspace. В момента над половината от моделите Tiguan, слизащи от поточните линии на марката в световен мащаб, са с удължено междуосие. Новият модел се отличава с актуализиран дизайн на екстериора с матрични LED светлини IQ.Light, както и с обновен интериор със сензорни панели за управление, които издигат Tiguan Allspace на по-високо ниво.

След обновяването на Volkswagen Tiguan през есента на 2020 година, сега дойде ред и на версията с удължено междуосие и 7 места, наречена Tiguan Allspace. В момента над половината от моделите Tiguan, слизащи от поточните линии на марката в световен мащаб, са с удължено междуосие. Новият модел се отличава с актуализиран дизайн на екстериора с матрични LED светлини IQ.Light, както и с обновен интериор със сензорни панели за управление, които издигат Tiguan Allspace на по-високо ниво.

Като стандартно оборудване са добавени нови системи за контрол и асистенция. По желание на клиента версията XL на Tiguan Allspace може да се превърне в SUV със седем седалки или да предложи 1920 литра багажно пространство. Предварителните продажби на обновения модел ще стартират през следващите няколко седмици. В Германия той ще се предлага в новите нива на оборудване Life, Elegance и R-Line.

Обновеният Volkswagen Tiguan Allspace изпъква с по-отчетлива външност и демонстрира първокласно качество. Новият дизайн на предницата е с оригинална радиаторна решетка и елегантна светлинна графика на фаровете. Поради промененото оформление на предната част, дължината на Tiguan Allspace е нараснала до 4723 мм, а размерите на просторния интериор са останали непроменени.

За първи път Tiguan Allspace може да бъде поръчан с матричната система на LED светлините IQ.Light, а мигачите вече използват LED елементи с преливаща функция. Впечатляващ акцент в предната част добавя и светлинната лента в радиаторната решетка от двете страни на обновената емблема на Volkswagen.

Интериорът на обновения Volkswagen Tiguan Allspace се предлага отново в две конфигурации. При модела с 5 места, той предлага обем на багажното отделение от 760 до 1920 литра, а при 7-местна версия капацитетът на багажника е между 700 и 1755 литра. Подобно на седалката и облегалката на втория ред, допълнителните седалки на третия ред могат да бъдат сгънати изцяло в пода на багажното отделение, формирайки напълно равна повърхност, която улеснява товаренето.

В интериора на големия SUV мултифункционалният кожен спортен волан е със сензорни панели за управление на функциите, а предните седалки могат да бъдат поръчани с електрическо регулиране на лумбалната опора в четири посоки и функция за масаж. Всички функции за климатизация, отопление и вентилация на включената в стандартното оборудване тризонова автоматична климатична инсталация се управляват чрез новия цифров модул в централната конзола, при който ролята на традиционните въртящите се регулатори и бутони се поема от сензорни панели и плъзгачи.

Водачът вече има избор и по желание може да получава най-важната информация чрез цветния Head-up дисплей, който проектира свързаните с шофирането ключови показания като скорост, навигация и предупреждения в непосредственото му зрително поле. Вече доказалата качествата си допълнителна система Trailer Assist подпомага ефективно водача при маневриране с ремарке.

В салона на новия Volkswagen Tiguan Allspace са интегрирани редица нови системи, свързани с широк спектър от онлайн услуги. Модулът за онлайн връзка с интернет използва вградена eSIM карта и позволява на потребителите да се възползват от удобствата и възможностите на онлайн услугите на We Connect и We Connect Plus. В зависимост от нивото на оборудване, гамата от системи се допълва и от функции като гласовото управление с естествени фрази и възможност за запаметяване на индивидуални настройки в облак чрез Volkswagen ID.

Освен това интеграцията на смартфон приложенията вече ще може да се осъществява безжично чрез App-Connect Wireless за Apple CarPlay и Android Auto. Забележителен акустичен фон за пътниците осигурява първокласната озвучителна система, разработена от Harman Kardon. Кристално чистите високи тонове и дълбокото басово звучене се осигурява от система, включваща субуфер, цифров 16-канален усилвател, 8 плюс един висококачествени озвучителни тела и усилвател с обща мощност от 480 вата.

Обновеният Volkswagen Tiguan Allspace се предлага с гама от три бензинови турбодвигателя TSI и два турбодизелови мотора TDI с мощност от 150 до 245 к.с. Моделът предлага избор между предно или двойно задвижване. Всички дизелови двигатели вече използват двойна система за селективна каталитична редукция с отделно впръскване на добавка AdBlue, което дава възможност за значително намаляване на количеството азотни окиси в отработените газове в сравнение с предходния модел.

Стандартна за модела е 6-степенната механична скоростна кутия, а по желание или в зависимост от нивото на оборудване, се предлага 7-степенната автоматична трансмисия с два съединителя DSG, която бързо и ефективно сменя предавките. Опционалната система за двойно предаване 4Motion предлага оптимално сцепление и стабилност на пътя. Допълнителна система Trailer Assist подпомага ефективно водача при маневриране с ремарке. Максимално допустимото тегло на прикачения товар при версията със задвижване на четирите колела е до 2,5 тона.

За първи път във Volkswagen Tiguan Allspace се използва асистиращата система IQ.Drive Travel Assist, която дава възможност за частично автономно шофиране. В зависимост от вида на предавателната кутия, системата може да поеме управлението, спирането и ускорението при скорости в диапазона от 0 км/ч или 30 км/ч до 210 км/ч. За целта Travel Assist обединява функциите на познати системи, сред които адаптивния темпомат по отношение на контрола на скоростта и дистанцията и включената в стандартното оборудване на модела асистираща система за поддържане на лентата за движение по отношение на контрола върху управлението.

Обновеният Volkswagen Tiguan Allspace ще се предлага в три нива на оборудване - Life, Elegance и R-Line. Нивото Elegance се отличава с множество хромирани елементи в интериора и отвън, допълнени и от 19-инчови алуминиеви джанти. Спортната версия R-Line има лого R-Line, облицовки от карбон и 19- или 20-инчови джанти.