Нова лаборатория за микропроцесорна техника откриха в пловдивска гимназия
4

Нова лаборатория за микропроцесорна техника откриха в пловдивска гимназия

Нова зала за микропроцесорна техника бе открита в Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Лабораторията ще се ползва за практическо обучение, съобщиха при откриването зам.-кметът по образование в община Пловдив Стефан Стоянов и директорът на училището Стоянка Анастасова.

Ремонтът е направен от фирма, която се занимава с изработка на медицинска апаратура. За новата зала са предоставени уреди и електронни компоненти, които учениците да изучават.

„Политиката по въвеждане на професионално и дуално образование дава възможност на повече компании да са близо до децата, като ги изграждат като професионалисти. От миналата година гимназията се включи и с дуални паралелки”, каза Стоянов. По думие му тази година има общо 10 дуални паралелки само в областния център, което е повече от всички дуални паралелки за последните 3 години.

„Община Пловдив осигурява допълнително стажове, контакти между училищата и бизнеса, за да може учениците да получават прагматично образование“, каза още той.

„Лабораторията е важна за професионалното развитие на учениците, с което те ще подобряват своите знания и умения. Наскоро в ПГЕЕ бе открит и Клуб „Програмиране и микроконтролери“. Тези извънкласни форми преодоляват разликата на пазара на труда и професионалното образования”, заяви и директорът Стоянка Анастасова. Индустрията расте бързо, а компаниите имат нужда от все повече добре образовани специалисти, счита и Стоянов.

Изпълнителният директор на фирмата, реализирала проекта, Георги Петков заяви, че това е първата лаборатория, която правят, но са отворени към подпомагане на професионалното развитие на учениците. Според Веселин Каравасилев, мениджър производство на фирмата, на младежите им липсват знания, свързани с производствения процес.

15 са общо лабораториите в училищата в Пловдив, които осигуряват подобно практическо обучение. ПГЕЕ успешно си партнира с още 30 фирми от „Тракия икономическа зона”, които подпомагат цялостната учебна дейност с практическо обучение и модерно технологично оборудване. Предстои на 26 ноември да бъдат открити още зали, които са изградени с помощта на други пет фирми.

 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.