Нова книга събира 18 века история на Перперикон
2

Нова книга събира 18 века история на Перперикон

Екип начело с Николай Овчаров преобръща установени в археологията мнения

Излезе на бял свят дългоочакваният първи том за скалния античен и средновековен град Перперикон, представящ десетилетните археологически проучвания на една от най-важните български културно-исторически забележителности. Тайнственият древен град в близост до Кърджали буди интереса на учените повече от столетие.

„Нашите разкопки там доказаха данните от историческите извори, че в Източните Родопи е съществувало известно в целия тогавашен свят и посветено на тракийския Дионис светилище. В него са идвали личности като Александър Велики, за да разкрият тайните на своето бъдеще. Култовите каменни олтари са неми свидетели на тези сенки от миналото. А грандиозният и изцяло издялан в скалите дворец светилище, където се намира главният олтар, е уникален архитектурен ансамбъл без аналогии в стария свят“, отбелязва проф. Николай Овчаров, който е начело на екипа, създал изданието.

Цяла глава в новата книга е посветена на напълно разкрития акропол на Перперикон от римската епоха, представящ уникална картина на стотици обществени и жилищни сгради, храмове, улици и площади, оградени с мощни крепостни стени. Проучванията променят из основи наложени в археологията мнения. Притиснати от варварските нашествия през ІІІ-ІV в., римляните изоставят удобните равнинни градове и търсят естествената защита в планините. Досега се смяташе, че са строили там само военни крепости. От разкопките на Перперикон обаче се вижда как те са успели да пренесат древната гръко-римска градоустройствена схема в трудните планински условия. Наблюдава се централен площад (форум) и стройна улична мрежа с изградена отдолу канализация. Идентифицирани са обществени сгради, свидетелстващи за градско самоуправление, обяснява проф Овчаров. Според него и екипа му оттук започва покръстването на Родопите, описано в историческите извори. Известно е, че то е дело на видния християнски мисионер Никита Ремесиански. Разкопките изваждат на бял свят няколко прекрасни християнски базилики, като в най-ранната от началото на V в. вероятно е служил лично покръстителят епископ Никита. Те се разглеждат в следващата глава на книгата.

Друга глава е посветена на средновековната история на акропола на Перперикон. На този разцвет е сложен край през 1361-62 г., когато градът е превзет от османците след тежка обсада. От периода са запазени останките на важни архитектурни паметници: казармите за войниците и един от най-ранните разкрити по археологически път мавзолеи (тюрбета). Турски военачалник е погребан там заедно с бойния си кон. Глава на книгата разказва подробно за тези забележителни находки, бележещи края на живота в древната крепост.

Изданието има и няколко части, показващи всички най-важни находки от разкопките. Сред тях са представени 5200 монети, покриващи без прекъсване период от 18 столетия – от ІV в. пр. Хр. до ХІV в. сл. Хр. Томът е снабден с богат илюстративен материал от всички епохи. Изключително интересни са многобройните снимки с дрон, разкриващи целия блясък и монументалност на скалния град. Изследването е истински венец на усилията на десетки археолози, реставратори и геодезисти, работили цели 16 години за пълното разкриване на акропола на Перперикон, категоричен е Овчаров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.