Нова идея: Номерата на партиите и преференциите в бюлетините да се разминават (ОБНОВЕНА)

Нова идея: Номерата на партиите и преференциите в бюлетините да се разминават (ОБНОВЕНА)

Номерата на партиите и коалициите в бюлетините да се разминават с тези на преференциите. Това е един от четирите варианта, които са обсъждали управляващите, стана ясно от думите на шефа на правна комисия Данаил Кирилов по време на заседанието на комисията, където депутатите разглеждат поправките в Изборния кодекс на първо четене.

Той предвижда отпадане въобще на номерата, като целта е премахването на феномена „15-15”. Сега обаче Кирилов обясни, че това е бил базисен вариант, но има и друг. При него номерата на бюлетините остават, но този за партиите да се разминава за преференциите. Именно към този вариант щял да се придържа и уточни, че това е предложение за второ четене. Той дори даде и пример - номерата за политически партии да са от 1 - 100, а за преференциите от 101 нагоре. От ДПС са номерата на партиите и преференциите да се разминават.

Самият законопроект за промени в ИК предлага намаляване на секциите с машинно гласуване.Такова да няма в специалните секции - кораби, болници и с подвижни урни, както и в секциите с под 300 избиратели. Предлага се обаче праг машинно гласуване да има поне в 1000 секции. Предложението е Информационно обслужване да изработи машините за гласуване. Другата идея е отлагане на електронния вот.

Иначе по време на дебатите в комисията стана ясно, че ДПС са за машинното гласуване, но против електронното. Според Хамид Хамид пък е време хартията да бъде извадена от изборния процес. Именно чрез машинния вот според него ще се върне и доверието в изборната система.Според неговия колега Йордан Цонев то няма да струва толкова много и поиска в изработването на машините да участват БГ ит специалисти. Според тях трябва да има изключения в кои секции да няма такъв вот, но не и да се слага праг. ДПС са против преференциите във вота, защото те изкривявали вота. От движение ще подкрепят и предложението на „Воля” за камери в секциите. От БСП пък укори ГЕРБ, че угаждат на ЦИК.

Социалистите искат машинно гласуване, но имат резерви към електронното. Те са против Информационно обслужване да прави машините и едновременно с това да брои електронните резултати от изборите.

ЦИК на свой ред са съгласни за намаляване на секциите с машинно гласуване, но предлагат да отпадне те да определят в кои секции. Поискаха да се помисли за удължаване на срока за машинното гласуване. Друга идея на ЦИК е Информационно гласуване да се вкючи в ИК и да отпадне конкурса за броенето и обработване на ел.данни от резултатите. Причината - само Информационно обслужване се явявало на конкурса.

В крайна сметка правната комисия прие на първо четене и двата закона за промени в Изборния кодекс - този на управляващите и този на „Воля”, с които искат камери в секциите, които да предават на живо онлайн. И двата закона бяха гласувани с почти пълно мнозинство с 14 гласа „за”.

Междувременно от дневния ред отпаднаха предложенията за промени в правилника на НС - на БСП и на ГЕРБ. Те ще се разгедат на друго заседание.Оказа се, че ДПС също подготвят свои, които ще внесат друга седмица. Иначе предложени ето на Данаил Кирилов освен глобата от 750 лева за неоснователно отсъствие при преброяване в зала, предлага и всяка парламентарната група да има право на три процедурни въпроса по начина на водене в рамките на едно гласуване. Така дефакто целта е да спрат практиката депутатите да използват процедурата, за да се изказват по същество.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.