Нов случай на Африканска чума при свинете е регистриран на територията на област Добрич, стана ясно след заседанието на Областната епизоотична комисия. Става въпрос за диво прасе, отстреляно от ловна дружинка на село Дончево. Животните били две, само едното е с положителна проба. Обявена е 200 кв. км инфектирана зона в района на с. Дончево, община Добричка.

Тя е разпределена на три зони – А, Б и В, като в зона А е забранен ловът и само служители на горските и ловни стопанства и сдружения извършват претърсвания два пъти седмично през първия месец, каза директорът на ОДБХ Добрич д-р Анелия Андонова, като отбеляза, че те се правят без кучета, а другите две зони – Б и В, са повишени мерките за биосигурност. „Отмяна на мерките и инфектираната зона става 6 месеца след регистрирани последен случай. Целта на повишената биосигурност е запазването на индустриалните ферми“ – припомни д-р Андонова.  

Председателят на ловно-рибарско сдружение „ЛРД – Добрич“ Илия Михайлов гарантира, че ловците стриктно следят за спазване на мерките за биосигурност и съвместно със служители на Горско стопанство извършват претърсвания в района.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отпада забраната за превоз от 39 свинеферми и 66 кланици в страната

До момента 39 индустриални ферми и 66 кланици са освободени за движение на живи свине и месо. Във всички обекти е извършен официален контрол и надзор , доказващ отсъствие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС). Заради влошената епизоотична обстановка бе забранено движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици в цялата страна, съобщиха от БАБХ.

БАБХ спря още 50 тона месо със салмонела от Полша

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи три пратки с птиче месо от Полша за България, замърсено със салмонела. Цялото количество е 37 150 кг охладено цяло пиле и 12 900 кг охладено пилешко бутче.