След 1,5 г. безвластие най-големият окръжен съд в страната - Софийският градски съд, вече има титулярен административен ръководител. Новоизбраният председател на СГС Алексей Трифонов официално встъпи в длъжност във вторник сутринта, съобщиха от институцията.

Той е подписал акта си пред административния ръководител на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Досегашният и.д. председател Десислава Попколева и зам.- председателите Даниела Борисова и Албена Ботева са пожелали успех на Трифонов. Той беше избран на поста на 27 ноември м.г. от Съдийската колегия на ВСС.

Досега Трифонов беше наказателен съдия в САС. Неговият конкурент – съдията от Гражданското отделение на СГС Евгени Георгиев, не успя да спечели подкрепата на мнозинството от кадровиците на Темида в две последователни процедури, но въпреки това обжалва решението за избора на Трифонов пред ВАС. Делото по жалбата му е насрочено за 26 февруари. Преди две седмици, водени от мотива, че СГС продължава да е без титулярен ръководител вече година и половина и не се знае колко ще продължи делото във ВАС, мнозинството от Съдийската колегия

поиска от ВАС предварително изпълнение

на встъпването в длъжност на Трифонов, което върховните съдии разрешиха на 4 февруари. Жалбата на съдия Евгени Георгиев е един от няколкото неуспешни опита на част от съдиите от СГС, свързани или гравитиращи около политизирания Съюз на съдиите в България, да саботират встъпването в длъжност на новия председател. Други от съдиите в СГС пък очакват Алексей Трифонов да внесе спокойствие в институцията, въпреки че се очакват съпротива и опити за провокации от част от градските съдии и от кръгове извън съдебната система.

Поемането на ръководството на СГС от Алексей Трифонов

слага край на влиянието на шефа на ВКС

Лозан Панов върху управлението на най-големия окръжен съд в страната, което стана възможно след избора на бившия му административен ръководител Калоян Топалов през 2015 г. През октомври 2017 г. Топалов внезапно подаде оставка и напусна съдебната система, сега е адвокат. От тогава обаче в управлението на СГС настъпи дълъг период на безвремие и съхранение на статуквото, които бяха изгодни за председателя на ВКС и свързаните с него политико-икономически и лобистки кръгове. Всичко това беше преустановено благодарение на последователните действия на мнозинството от членовете на Съдийската колегия на ВСС.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини