След опустошителния пожар, разрушил емблематичната катедрала Нотр-Дам де Пари, френският министър-председател обяви планове за архитектурен конкурс и модерно преустройство. Вече съобщихме за интересното предложение от Vincent Callebaut Architectures, като сега има друг проект от Eight Inc., които предвижда възстановяване на кулата и покрива от стъкло.

Eight Inc. предлага, покривът на Нотр-Дам да се възстанови в предишното му състояние, но с помощта на стъкло. Всички декоративни елементи, включително статуи, ще бъдат пресъздадени от стъкло и ще бъдат осветени през нощта, което ще придаде на катедралата наистина впечатляващ облик.

Фирмата Dezeen, проектирала първите магазини на Apple, предлага да се използва структурно стъкло, което ще позволи изграждане без подпори, които да нарушат прозрачния ефект.


Използването на здраво структурно стъкло би означавало, че покрива няма да бъде повреден от умишлен вандализъм, като хвърлени камъни, нито от градушка, но истински предизвикателства ще представляват теглото, цената и одобрението на плановете, да не говорим за самото изграждането. Всичко това е без значение за проекта, тъй като няма планове за неговата реализация.

 

След като френското правителство обяви конкурса за дизайн и петгодишния срок за възстановяване на катедралата Нотр-Дам, последва нещо реакция, включваща отворено писмо, подписано от над хиляда учени и куратори, които твърдят, че е необходимо повече време. Френският Сенат се събра и реши, че катедралата трябва да бъде възстановена точно така, както е била.

 

„Потвърждавам, че Френският Сенат е решил, че катедралата трябва да бъде възстановена, както изглеждаше точно преди пожара и че трябва да бъде съобщено, ако строителят иска да промени материалите, използвани преди пожара”, заявяват от Френския Сенат.


Провеждат се преговори, за да се види дали може да се постигне компромис между искането на Сената катедралата да бъде възстановена в първоначалното й състояние и правителството на Макрон, което иска напълно нов дизайн, но за сега не е постигнато съгласие.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

По-добра осведоменост за по-чиста околна среда

Оптичен сензор в уличните лампи следи замърсяването на въздуха

По-добра осведоменост за по-чиста околна среда

Според Световната Здравна Организация (WHO), седем милиона умират преждевременно всяка година поради замърсяването на въздуха, за това мониторингът на качеството на въздуха е от жизненоважно значение.

Агенцията ще изследва ядро на древна планета

НАСА с мисия до астероидния пояс

Агенцията ще изследва ядро на древна планета

НАСА даде съгласие за изграждането на космически кораб, който да изследва металния астероид Психея (Psyche), който е възможно да представлява оголеното метално ядро на някога съществувала планета с размерите на Марс.

Senzar работи на всеки мотоциклет

Система предпазва мотоциклетистите

Senzar работи на всеки мотоциклет

Повечето от най-новите технологии за безопасност, вграждани в автомобилите, след дълго време биват достъпни и при мотоциклетите. Системи като ABS, контрол на сцеплението и въздушните възглавници стигнаха до мотоциклетите поне десетилетие, след като бяха въведени в автомобилите. Поради някаква причина, предпазните колани все още не са намерили приложение, въпреки множеството спасени живота.