Нов проект ще осигури работа на 70 000 безработни

Нов проект ще осигури работа на 70 000 безработни

Предвижда се да бъдат осигурени работни места на 70 000 безработни лица. В това число влизат и останалите без работа, вследствие на кризата, предизвикана от коронавируса, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Това ще се случи по програма „Заетост за теб“. Бюджетът на програмата е 160 милиона лева. От тях е определен национална квота, която е в размер на 50 милиона и е за приоритетно подпомагане на работодатели от най-засегнатите сектори „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туристическа агентска и операторска дейност, както други дейности, свързани с пътувания и резервации“.

Останалата част от бюджета на проекта е разпределена на квотен принцип по общини и съгласно равнището на безработица и броя на работодателите.

Междувременно по данни на евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел над 72% от европейските граждани се страхуват, че ще загубят работата си заради роботите и автоматизацията.

Майдел е на мнение, че Европейският съюз няма време за губене, ако иска да бъде лидер в световното технологично състезание. Тя призова за подобряване на интернет достъпа на регионите и на киберсигурността, за да може да бъде разгърнат потенциалът на икономиката.

Според нея цифровите данни, които се генерират от потребителите, бизнеса и от публичната администрация, имат потенциала да променят коренно правенето на политики.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.