Забраняват на общинарите в Бургас да гласуват с

Забраняват на общинарите в Бургас да гласуват с "въздържал се"

Въвежда се лимит от 2 минути за изказвания

Проект за нов правилник за дейността на общинския съвет в Бургас забранява гласуване с "въздържал се". Проектът вече е качен на страницата на местния парламент и тече 14-дневен срок за предложения и становища.

В Чл. 51 епредвидено, че през новия мандат на съветниците те ще имат право да гласуват само и единствено със "за" или "Против". За да няма неразбрали е добавена и ал. 2, която  гласи: "Не се допуска гласуване с "въздържал се". Ако правилника бъде приет в този му вариант, това означава, че местните съветници вече няма да могат да запазят неутралитет по даден въпрос и ще бъдат длъжни да заемат ясна позиция с която да подкрепят или отхвърлят докладните. 
Друга интересна промяна в правилата за работа въвежда лимит за говорене от трибуната. До сега местните парламентаристи не се съобразяваха с никакви ограничения и някои от тях изпадаха в дълги и отегчителни обяснения. В новия проект на правилника е предвидено всеки съветник да има точно по две минути време за изказване. За спазването на това правило ще се следи стриктно, а ако някой от групите надвиши лимита, то изговореното над двуминутния лимит време ще бъда отрязвано от общите минути за групата. "С новия проект за правилника се очаква да се подобри организацията и работата на съвета. Новата подредба на нормите, както и съобразяването им със законите в България, ще доведат до законосъобразното провеждане на заседанията на Общински съвет – Бургас", пише в мотивите за приемането на нормативния акт. 
Предвидени са и промени, според които зам. председатели на ОбС вече ще могат да бъдат излъчвани и избирани съветници, които не членуват в групи. Досега тези позиции бяха само за групите. Промяната цели да се избегне безмисленото роене на групи с единствената цел техен кандидат да заеме заместническо място. 
Заплатите на местните парламентаристи остават без промяна. И през този мандат те ще получават 54% от възнаграждението на Председателя на ОбС или по 800 лева. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.