0

С ъдбата на българската щафета в биатлона беше в ръцете на Международната федерация (IBU) и на немските власти, след като стана ясно, че Даниела Кадева е дала положителен тест за коронавирус в болницата ден преди операцията си. Тимът ни е в Руполдинг и вече започна участвието си в последния кръг от Световната купа, който важи за квоти за олимпиадата в Пекин.

Съдбата на българската щафета в биатлона беше в ръцете на Международната федерация (IBU) и на немските власти, след като стана ясно, че Даниела Кадева е дала положителен тест за коронавирус в болницата ден преди операцията си. Тимът ни е в Руполдинг и вече започна участвието си в последния кръг от Световната купа, който важи за квоти за олимпиадата в Пекин.

Както "Монитор" вече писа, националката беше със счупен пръст на крака, а днес трябваше да премине интервенция в местна болница. След положителния резултат на биатлонистката е бил направен още един тест, който обаче е бил отрицателен.

От медицинското заведение са информирали местните власти, а те - IBU, като е взето решение да се направи още един - трети тест, и след това комисия да преценява дали Кадева и щафетата ни ще бъдат допуснати до участие, научи "Монитор". В крайна сметка квартетът ни бе свален, а българският отбор пратен на тестове.

Положителният тест на Дани е третия в българския тим за последните 10-ина дни. Преди нея с позитивен резултат бяха ваксмайсторката Стефани Попова и състезателката Лора Христова.

Въпреки това жените все още имат шанс за пълни 4 квоти за олимпиадата, но за целта трябва основният ни конкурент за мястото – Казахстан, да финишира след 13-о място в надпреварата при щафетите днес в Руполдинг.

Междувременно след спринта при мъжете на 10 км от Световната купа в Руполдинг вчера само Владимир Илиев намери място в преследването. Българинът направи 2 грешки в стрелбата и се нареди 43-ти в крайното класиране. Димитър Герджиков пък сбърка само веднъж на рубежа и е 91-ви, Благой Тодев също с 1 грешка е 94-ти, а Антон Синапов с 3 е 96-и.

Спринтът бе спечелен от французина Кентен Фийон Майе, следван от Бенедикт Дол (Германия) и Антон Смолски (Беларус).