ОГНЕН АД: Избухна нов пожар край Пловдив (СНИМКИ)
3

ОГНЕН АД: Избухна нов пожар край Пловдив (СНИМКИ)

Нов пожар между пловдивските села Кадиево и Оризари избухна преди минути, съобщиха от община "Родопи" за Агенция Монитор.

Пламъците са буквално на броени метри до пътя от Пловдив за Пещера. Огънят е в селскостопанска нива и от предоставените от общинската администрация снимки се вижда трактор в полето.

Дали е възможно искра при селскостопанската работа от трактора да е прехвръкнала в изсъхналите посеви, като това да е причината за новия пожар, не е ясно все още.

На мястото има пожарникари, които се борят с новото огнище край пътя. 

Междувременно от РИОСВ в Пловдив излязоха с предписания към кметовете на общини – собственици на регионални депа за битови отпадъци в областта, за засилване на мерките за осигуряване на пожарна безопасност.

Екоинспекцията настоява пред кметовете на общините Пловдив, Асеновград и Карлово за стриктно спазване на мерките, правилата и експлоатационните изисквания за депониране на отпадъци, определени в действащите комплексни разрешителни.

С цел намаляване на нежеланите произшествия и аварии и нормалното функциониране на депата за твърди битови отпадъци от тях е изискано да  подсигурят достатъчно количество земни маси за запръстяване, както и вода за извършване на оросяване на територията на депата и прилежащите територии. Предписано е и да се предприеме своевременно почистване от сухи храсти и треви. При евентуално възникване на пожар незабавно трябва да бъдат уведомени компетентните структури на ПБЗН, телефон 112 и екоинспекцията.

Действията на РИОСВ-Пловдив са продиктувани от екстремните метеорологични условия – дълготрайните суши и високи дневни и нощни температури, създаващи предпоставки за възникване и бързо разпространение на пожари, както и прогнозите пожароопасната ситуация да продължи и в следващите дни.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.