В Брюксел днес бе подписан нов меморандум за разбирателство за реализация на Вертикалния газов коридор, съобщиха от “Булгартрансгаз”. Страни по документа, освен българския, са и операторите на газопреносни мрежи от Гърция, Румъния и Унгария, съответно - DESFA S.A., "TRANSGAZ"S.A., FGSZ Ltd, както и проектната компания ICGB, която реализира проекта за междусистемна връзка между Гърция и България (IGB). На церемонията присъства г-н Клаус-Дитер Борхард, зам.-генерален директор на Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК.

Концепцията за вертикален газов коридор има за цел развитие на възможностите за двупосочен пренос на природен газ между Гърция, България, Румъния и Унгария. Страните по меморандума


се ангажират да развиват и насърчават както ключовите трансгранични проекти

за междусистемно свързване, идентифицирани от Европейската комисия като такива от “общ интерес” , така и всички други проекти, спомагащи за реализацията на коридора.

Осъществяването на проекти в контекста на вертикалния газов коридор изцяло кореспондира с целите на „Булгартрансгаз“ ЕАД за създаване на либерализиран, конкурентен и прозрачен пазар на природен газ в България, както и диверсифициране на източниците и маршрутите. Това ще спомогне значително за повишаване на енергийната независимост и сигурност на страната. За постигането на тези цели дружеството работи както в посока изграждане на необходимата инфраструктура, така и за създаване на всички необходими условия за функционирането на газов пазар в страната. .

В контекста на целите на предходния меморандум за разбирателство за осъществяване на Вертикалния газов коридор, „Булгартрансгаз“ ЕАД успя да реализира няколко ключови проекти и инициативи, които значително повишиха възможностите за двупосочен пренос . Освен първата фаза на проекта от “общ интерес” за Рехабилитация, модернизация и разширение на българската газопреносна система (ПОИ 6.8.2), „Булгартрансгаз“ ЕАД работи и в сътрудничество с операторите на газопреносните мрежи на Румъния и Гърция за


оптимално използване на съществуващите междусистемни връзки.

Посредством съвместните усилия на „Булгартрансгаз“ ЕАД и DESFA S.A. беше значително повишен капацитетът на точка Кулата/ Сидерокастро до 4,1 млн.куб. м/ден твърд входен капацитет и допълнителни 0,5 млн. куб. м/ден прекъсваем капацитет. Също така, считано от 01.01.2020 г. на точка Негру вода 1/ Кардам, ще се предлага твърд капацитет в размер на над 10 млн.куб. м/ден, в резултат на доброто сътрудничество между „Булгартрансгаз“ ЕАД и "TRANSGAZ"S.A..

Подписаният нов меморандум за разбирателство ще спомогне както за продължаване на доброто сътрудничество и координация между операторите, така и за завършването на текущи и реализирането на нови проекти. Такива са проектът за терминал за втечнен природен газ в близост до гр. Александруполис и междусистемната връзка Гърция - България (IGB). Двата проекта са ключови за постигане на диверсификация на източниците и маршрутите, тъй като ще осигурят достъп на Централна и Югоизточна Европа до природен газ от Азербайджан чрез вече изградените в Гърция и Турция Трансадриатически (ТАП) и Трансанадолски газопроводи (ТАНАП), както и на втечнен природен газ от различни източници.

Концепцията за вертикален газов коридор ще спомогне за постигането на ключови за европейската енергийна политика цели, а именно, енергийна сигурност и пазарна интеграция чрез диверсификация на маршрутите и източниците, както и чрез повишена конкуренция.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Уязвимите потребители на ток остават на регулирания пазар

55 000 индустриални и 3000 битови потребители на ток ще излязат на свободния пазар от 1-ви юли тази година. Това обаче няма да важи за някои бизнеси като фризьорски ателиета например, съобщи председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов по време на дискусия, посветена на плана за преминаване към следващия етап на либерализация. Николов обясни, че уязвимите и енергийно бедните групи засега остават на регулирания пазар, а министерствата на енергетиката и на труда трябва да разработят механизъм за тяхната защита.

Теменужка Петкова: България ще продължи да разчита на въглищните си централи

България ще продължи да разчита на въглищните си централи. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в сградата на КНСБ след среща със синдикалните организации КТ "Подкрепа" и КНСБ по въпроса за развитието на сектора в страната.

Провериха жиците на тока във Враца, Мездра и Роман

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова експерти от министерството на енергетиката извършиха извънредни проверки на съоръженията, собственост на "ЧЕЗ разпределение България" АД, на територията на общините Враца, Мездра и Роман, съобщиха от ресорното ведомство.