Лихвите по заемите паднаха до рекордно ниски нива през последните месеци. Очакванията са намаленията да продължат заради последните сигнали, свързани с паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и решението за понижение на лихвата на Федералния резерв (ФЕД) на САЩ.

Какво предлагат банките? Ако в момента купувате жилище сигурно вече са ви предложили ипотека под 3%, при потребителски заеми все по-често може да се договорят под 6%. И няма да получите болка под лъжичката от вечния дразнител под формата на такси и комисионни, които утежняват финансово разноските. Защото годишният процент на разходите (ГПР) не надхвърля 4% при ипотеките и 7% при потребителските заеми.

Колко ще струва дълга ви? През юни кредитите за жилища достигнаха дъно – 3.12% средно за нова ипотека в левове и 3.43% в евро. Ниските лихви карат заемателите да теглят нови дългове както за нови жилища, така и за рефинансиране на стари ипотеки при по-изгодните условия.

Само за една година при левовите ипотеки има спад с 0.30 пр.п. и с 0.25 пр.п. при евровите. Средната лихва по левовите жилищни заеми в банковата система като цяло е паднала от 4.28% до 3.83% за последните 12 месеца благодарение на рефинансирането.

Резонно в летния сезон и потребителските кредити поевтиняват. Основно се ползват за покупките на нови ИТ джаджи, почивки и ремонти. Официалните данни на БНБ през юни средният лихвен процент на новоотпуснат потребителски заем в левове е 8.04% при 8.35% преди година.

По официални данни на БНБ от юни средният лихвен процент на новоотпуснат потребителски заем в левове е 8.04% при 8.35% преди година. Проверка в сайтовете на банките показват оферти за потребителски заеми с лихва под 6%, ако клиентът получава заплатата си по сметка в съответната банка и има високи доходи над 2000 лв. Две от банките имат предложения за кредити с всички такси и комисиони ГПР е под 6%. Внимавайте за таксите и комисионните, които се събират от финансовите институции и не влизат в ГПР, защото те оскъпяват заемите.

Една от българските банки на пазара в момента предлага 20-годишна ипотека в размер на 120 000 лева лихвата е 2.8%, а ГПР – 2.9%. Но само при условие, че получава заплатата си по сметка в банката и се осигурява над 2000 лева. За по-ниски доходи цената на кредита става 3% или малко над 3%.

Други банки също предлагат ниска лихва, под 3%, при условие да получавате възнаграждението си по сметки в трезорите, но заемът върви в пакет с други услуги на банките, като онлайн банкиране, плащане на комунални услуги и други.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Време ли е за "беж, Лиске, да бягаме!" при пенсиите

Трудно е да се пише по темата за втория стълб на пенсионното осигуряване с алегории, особено след признанието на социалния министър през седмицата, че хората с две пенсии няма да получават повече отколкото, ако са само на доходите за старини от държавата.

Кога ще се пенсионирате ... засега

Държавата планира отново промени в пенсионната система. Възрастта за пенсиониране да се повишава в бъдеще, да се въведат по-строги изисквания за получаване на пенсия от Държавното обществено осигуряване, да се ограничи достъпът до схеми за ранно пенсиониране, както и да се обсъдят възможности за въвеждане на многофондова система във втори и трети стълб на пенсионната система.

5 безплатни услуги, които не знаете

„Безплатен обяд няма“, казват англичаните. И това е факт, накрая винаги някой плаща сметката. Но все пак има услуги, които се подпомагат финансово от държавата, бизнеса, НПО-та или физически лица. Ето пет от тях, които може да ползвате, за да спестите някои лев.