Лихвите по заемите паднаха до рекордно ниски нива през последните месеци. Очакванията са намаленията да продължат заради последните сигнали, свързани с паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и решението за понижение на лихвата на Федералния резерв (ФЕД) на САЩ.

Какво предлагат банките? Ако в момента купувате жилище сигурно вече са ви предложили ипотека под 3%, при потребителски заеми все по-често може да се договорят под 6%. И няма да получите болка под лъжичката от вечния дразнител под формата на такси и комисионни, които утежняват финансово разноските. Защото годишният процент на разходите (ГПР) не надхвърля 4% при ипотеките и 7% при потребителските заеми.

Колко ще струва дълга ви? През юни кредитите за жилища достигнаха дъно – 3.12% средно за нова ипотека в левове и 3.43% в евро. Ниските лихви карат заемателите да теглят нови дългове както за нови жилища, така и за рефинансиране на стари ипотеки при по-изгодните условия.

Само за една година при левовите ипотеки има спад с 0.30 пр.п. и с 0.25 пр.п. при евровите. Средната лихва по левовите жилищни заеми в банковата система като цяло е паднала от 4.28% до 3.83% за последните 12 месеца благодарение на рефинансирането.

Резонно в летния сезон и потребителските кредити поевтиняват. Основно се ползват за покупките на нови ИТ джаджи, почивки и ремонти. Официалните данни на БНБ през юни средният лихвен процент на новоотпуснат потребителски заем в левове е 8.04% при 8.35% преди година.

По официални данни на БНБ от юни средният лихвен процент на новоотпуснат потребителски заем в левове е 8.04% при 8.35% преди година. Проверка в сайтовете на банките показват оферти за потребителски заеми с лихва под 6%, ако клиентът получава заплатата си по сметка в съответната банка и има високи доходи над 2000 лв. Две от банките имат предложения за кредити с всички такси и комисиони ГПР е под 6%. Внимавайте за таксите и комисионните, които се събират от финансовите институции и не влизат в ГПР, защото те оскъпяват заемите.

Една от българските банки на пазара в момента предлага 20-годишна ипотека в размер на 120 000 лева лихвата е 2.8%, а ГПР – 2.9%. Но само при условие, че получава заплатата си по сметка в банката и се осигурява над 2000 лева. За по-ниски доходи цената на кредита става 3% или малко над 3%.

Други банки също предлагат ниска лихва, под 3%, при условие да получавате възнаграждението си по сметки в трезорите, но заемът върви в пакет с други услуги на банките, като онлайн банкиране, плащане на комунални услуги и други.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Какви са шансовете да спечелите от тотото

Мечтата на всеки от нас да бъде богат е безплатна, но колко го постигат е друг въпрос. Вероятността човек да бъде ударен от мълния е около 23 пъти по-голяма от тази да спечели шестица от тотото. И все пак може би си заслужава човек да помечтае няколко дни за това как ще изхарчи всичките пари от джакпота срещу сумата от няколко лева.

Заплата в плик или колко губим от липсата на пълни осигуровки

Интересувате се колко пари ще получавате при пенсиониране, планирате с половинката си дете или просто се дразните на работодателя си, че спестява пари от осигуровки като ви плаща в парите от касата, за която само той знае, но не и държавата. Ето колко губите, ако не се осигурявате на реалния си доход.

Какъв доход от наеми носят скъпите имоти в големите градове?

Когато търсят убежище за парите си българите често се сещат, че домът е крепост. При сегашните лихвите на депозитите и инфлацията максимата е вярна, особено за инвеститорите, които могат да инвестират в скъпи жилища у нас.