Нов гратис за касовите апарати

Нов гратис за касовите апарати

Големите търговски вериги у нас получават отсрочка за обновяване на касовите си апарати. Това става ясно от публикувани за обществено обсъждане промени в Наредба Н-18, по-позната като пословичната Наредба за касовите апарати.

Документът поставя конкретни изисквания към търговците за регистриране и отчитане на продажбите във физическите и електронните магазини. Основната цел е да се преборят сивата икономика и

укриването на обороти

Вместо това текстовете и постоянните изменения по тях, както и по сроковете им, създадоха редица главоболия на бизнеса в последните няколко години. В един момент се стигна до ситуация, в която някои търговци вече отговаряха на изискванията, докато други се бавеха поради неясноти и недостатъчно финансови средства, че да се подменят касовите апарати. Това доведе до ежедневни срещи между данъчните и бизнеса, на които уж да се изчистят проблемните текстове в наредбата. След време пък бе решено, че текстовете ще са с доброволен характер и в случай, че търговците решат да отговорят на изискванията, то те ще се ползват с дадени привилегии.

Сега има нови промени по текстовете, публикувани за обществено обсъждане. Всъщност за тях загатна бившият служебен министър Асен Василев още през септември по време на заседание на бюджетната комисия към НС. „Има подготвени проектотекстове, те са в процес на приемане в Министерски съвет, за да минат на обществено обсъждане“, заяви тогава Василев. Промените касаят срока за привеждане

интегрираните автоматизирани системи

за управление на търговската дейност (ИАСУТД), който към момента бе 31 декември 2021 г. С проекта на документа се предвижда срокът да стане 30 септември 2022 г.

Удължаването на срока е свързано с проведените от страна на Българския институт по метрология и Националната агенция за приходите изпитвания на системите в реални условия и констатиране в много случаи на необходимост от тяхната доработка с оглед привеждането на всичките им функционалности в съответствие с нормативните изисквания.

„Тъй като в значителна част от случаите тази доработка ще изисква продължителен период от време за извършване на изискуемите технически промени и за тяхното внедряване, което обстоятелство ще доведе до неспазване на срока от 31.12.2021 г., проектът предвижда удължаването му“, посочват в мотивите към наредбата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.