Нов географски център на ЕС от утре
3

Нов географски център на ЕС от утре

Малко германско селце се готви да стане новият географски център на Евросъюза, предаде ДПА.

Малкото баварско селце Гадхайм ще придобие новия си статут, след като в полунощ в петък, 31 януари, излизането на Великобритания от съюза стане факт.
За около 80-те жители на селцето, намиращо се в баварския регион Долна Франкония, вълнението от това, че ще се превърне в новия географски център на ЕС, обаче леко се е изпарило.
Причината за това е дълго продължилия процес на раздялата между Брюксел и Лондон.
Въпреки всичко в полунощ в петък то най-накрая ще се сдобие с новия си специален статут.
Точните координати на селцето според Националния географски институт на Франция, който изчислява географския център на ЕС, са 9 градуса, 54 минути, 7 секунди източна дължина и 49 градуса, 50 минути, 35 секунди северна ширина.
Гадхайм отдавна се готви за новия си статут след Брекзит; преди няколко месеца в селцето издигнали знамето на съюза.
През 2017 г. жителите му качили сатирично видео в Ютюб, в което рекламират селото си като бъдещ център на евроактивност.
В клипчето те дори призовават Шотландия да не организира втори референдум за независимост, за да не остава в ЕС, тъй като това щяло да лиши Гадхайм от специалния му статут. Във видеото жителите на Гадхайм също така се шегуват, че в отдалеченото селце има достатъчно място, за да приеме много от международните инвестиционни банки, които щели да "напуснат Лондон и да прехвърлят централите си в новия център на ЕС".

Същевременно европейската комисия представи работната си програма за годината. Предвижда се тази година комисията да предложи промени, с които целта за постигането на икономика без използването на полезни изкопаеми до 2050 г. да се превърне в закон. Комисията ще изготви стратегия за използването на неличните данни в цифровата икономика, предложения за осигуряване на справедливи минимални заплати за работниците в ЕС, инициативи за справедливо данъчно облагане. До края на годината ЕК ще разработи нови стратегии за работа с държавите от Африка и Западните Балкани. Комисията ще предложи подобрения на процеса на присъединяване към ЕС.
ЕК ще предложи промени в областта на миграцията и убежището, както и стратегия за сигурност, с която се оказва подкрепа на държавите в борбата с тероризма и организираната престъпност, предотвратяването и откриването на хибридни заплахи, за повишаване на киберсигурността и устойчивостта на критичната инфраструктура.
Комисията възнамерява да използва повече възможностите си за стратегическо прогнозиране, за да открива дългосрочните тенденции, да подобри определянето на целите си и да предприема подходи, съобразени с фактите. Целта ще бъде политиките да водят до осезаеми резултати и да улесняват живота на хората и дружествата, се посочва в съобщението на ЕК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.