Нов формат на кандидатстудентските изпити в МУ –София от 2022/2023-а

Нов формат на кандидатстудентските изпити в МУ –София от 2022/2023-а

Кандидатстудентските изпити по биология и химия за прием на студенти по специалностите Медицина, Дентална медицина и Фармация за учебната 2022/ 2023 г. в Медицински университет – София ще имат нов формат. Промените бяха утвърдени от Академичния съвет, съобщават от учебното заведение.

Кандидат- студентски изпит по биология ще бъде с времетраене 4 часа и съдържа два модула. Първият ще е с продължителност 90 минути. На него кандидат-студентите ще трябва да се справят с 20 тестови задачи с един верен отговор или комбинация от повече от един верен отговор и с 2 или 3 отворени въпроса (в зависимост от необходимото време за отговор), които изискват графично представяне на биологични структури или процеси чрез схеми, модели и символи. Вторият модул от изпита по биология ще е с продължителност 150 минути. В него ще бъдат включени два компонента: 20 въпроса с отворен отговор, прецизно дефинирани така, че да изискват кратък и еднозначен отговор (една дума, няколко думи или едно изречение) и четири отворени въпроса, които изискват разширен отговор.

Програмата за изпита по биология ще включва материал от задължителната подготовка по предмета Биология и здравно образование (материалът от 8, 9, и 10-ти клас на гимназиите) и материал  от профилираната подготовка (11 и 12-ти клас). Ще се включат тези раздели от гимназиалната програма, които съответстват на особеностите на преподаването в МУ-София.

Кандидат- студентски изпит по химия също ще бъде с времетраене 4 часа. Кандидат-студентите ще имат 3 елемента, с които трябва да се справят, за да бъдат приети във вуза. Елемент 1 е тест, който включва общо 48 тестови въпроси. Максималният брой точки е от него 80, отговарящи на оценка Отличен 6. Елемент 2 е задача по обща и неорганична химия, включваща 8-10 реакции / в    зависимост от сложността 1/. Отговорите трябва да бъдат представени с  изравнени химични уравнения, включително йонни уравнения и електронни баланси. Условията на реакциите се отбелязват над стрелка, посочват от вуза. Третият елемент на изпита е задача по органична химия включваща 8-10 реакции / в зависимост от сложността/. Отговорите да бъдат представени с химични уравнения. Условията на реакциите се отбелязват над стрелка. Изписват се химичните наименования на получените продукти. Крайната оценка се формира като средна аритметична от оценките на трите елемента.

Балообразуване е сбор от оценките по биология и химия от държавните зрелостни изпити, а ако липсват такива- от оценките  от курса на обучение по тези предмети от дипломата за завършено първо ниво на гимназиалното образование и удвоените оценки от конкурсните изпити по биология и химия.

Максимален бал: 36.00.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.