0

С лед като през утвърдения от класика Йордан Радичков за най-български месец – януари, Нов театър – НДК успешно проведе фестивал на българската драматургия, сега идеологът на театъра Бойко Илиев стартира първото издание на Летен театрално-музикален фестивал, който ще обхване целия месец юли.

След като през утвърдения от класика Йордан Радичков за най-български месец – януари, Нов театър – НДК успешно проведе фестивал на българската драматургия, сега идеологът на театъра Бойко Илиев стартира първото издание на Летен театрално-музикален фестивал, който ще обхване целия месец юли.

Любителите на театралното и музикалното изкуство ще бъдат изкушени от една вълнуваща алтернатива на културния живот в София. Известни творци – актьори, режисьори и драматурзи, както и проспериращи и амбициозни млади таланти, обединяват усилията си в създаването на атрактивния нов фестивален формат. Жителите и гостите на София ще имат възможност да се насладят на театрални спектакли, които са изкушени от музикалното изкуство и са с подчертана музикална насоченост. В тях или главните герои са личности, творящи музика, или музикалният фон на събитията в сюжета е толкова изразителен, че се превръща едва ли не в самостоятелен персонаж.

Събитието се открива на 1 юли от 19.30 ч. с

фарс-мюзикъла на Недялко Йорданов

„Две жени, без да се брои мъжът“ с участието на актрисите Ирен Кривошиева и Роси Русева. Режисьор е самият Недялко Йорданов, а музиката, естествено, е на неговия дългогодишен съавтор – композитора Хайгашод Агасян. Продукцията е на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ - Хасково. Следващата вечер Дидо Мачев и Роси Русева излизат в музикалната комедия „Невъзможна любов“ по музика на Жоро Стоев и с режисура на Бойко Илиев. На 3 юли е премиерната постановка на Робин Кафалиев „Два билета за Париж“ с автор Христо Христов. Кафалиев е и в главната роля в този забавен проект на ДТ „Антон Страшимиров“ - Разград. На 4 юли ще се играе култовата комедия на Дарио Фо и Франка Раме „Отворена брачна двойка“ със специалното участие на Мая Бежанска и с актьорите Пьотр Кшемински и Валентин Василев. Режисьор е Андрей Калудов, а създател на музиката – един от най-изявените ни театрални композитори, Добрин Векилов-Дони. Продуцент е ДКТ "Васил Друмев" - Шумен. Летният театрално-музикален фестивал ще срещне зрителите на 5 юли с най-новия спектакъл на Нов театър – НДК и Бойко Илиев: „Котка върху горещ ламаринен покрив“ от Тенеси Уилямс и музиката на Джордж Гершуин и Нина Симоун. В главната роля – на виталната Маги, която с всички женски средства се опитва да запази семейството и любовта си, ще гледаме харизматичната Йоана Буковска-Давидова. Нейни партньори са не по-малко известната Янина Кашева и отличен актьорски ансамбъл на ДТ „Невена Коканова“ - Ямбол. На 11 юли премиера ще има

концерт-спектакълът на рокгрупа „Епизод“

- „Моята молитва, или любовта на Ботев“ по романа на Неда Антонова „Неговата любима“ и музиката на Симеон Христов от „Епизод“. Представлението е със специалното участие на младата актриса Мариела Топалова. На 20 юли премиера пък ще има спектакълът на Мира Радева и Александър Кипров „Мъжете на Едит Пиаф“ с песните на незабравимата парижка шансониерка.

Фестивалът представя и други концерт-спектакли на талантливи млади изпълнители. В програмата са включени видеозаписи на мюзикъли като „Исус Христос суперзвезда“, „Чикаго“, „Зоро“ и други създадени от Националния музикален театър. Намерили са място и филми с подчертано музикално присъствие: „Малка нощна приказка“ с участието на Тодор Колев, както и документалните „Един живот песен“ за житейския път и творчеството на Михаил Белчев и „Процесът „Чикаго“ за създаването на мюзикъла „Чикаго“.

Пълната програма на фестивала може да се види на http://newtheatre.bg/.