Нов Център за подкрепа на лица с увреждания отвори врати във Варна
3

Нов Център за подкрепа на лица с увреждания отвори врати във Варна

Нов Център за подкрепа на лица с увреждания, включително и с тежки множествени увреждания, отвори врати във Варна, съобщиха от общинската дирекция „Социални дейности“.

Основната цел на проекта е осигуряване на качествена грижа за 90 пълнолетни от общината, като иновативен модел на услуги. Социалното заведение в кв. „Аспарухово“ предоставя услуги в четири основни направления – дневна грижа, мобилна работа и почасови услуги, подкрепа за роднини и близки в грижата за зависими членове на семейството и същевременно възстановяване на трудовата им заетост. както и 14-дневна заместваща грижа.

Екип от 24 специалисти и помощен персонал, в това число социални работници, рехабилитатори, психолог, лекар, медицински сестри, арт-терапевт, трудотерапевт и санитари са наети да организират дневната грижа и почасовите услуги в Центъра, заместващата грижа и услугите в домовете на потребителите.

Центърът разполага и със специализиран микробус с платформа за хора с увреждания, с който ще се осъществява транспортирането на потребителите и екипите за мобилните услуги. Социалната услуга е пилотна за България и само 5 общини в страната я предлагат. Освен предоставяните дневни грижи, центърът осигурява и мобилни услуги.

Екипи посещават в семейна среда потребителите, за да оказват необходимата подкрепа под формата на рехабилитация или социални консултации.

Проектът се реализира чрез Европейския социален фонд, ОП „Развитие на човешките ресурси“. Общата стойност на дейностите възлиза на 999 957,00 лв., от който 849 964,00 осигурени от ЕС и 149 993,00 национално финансиране, като в тях влизат ремонт на помещения в бл. 11 и бл. 17 в кв. „Аспарухово“; закупуване на обзавеждане, оборудване и специализиран транспорт, както и възнаграждения на специалистите, предоставящи услугите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.