0

П о целия свят знаят, че Япония има най-дългата продължителност на живота. Но защо японците живеят по-дълго и изглеждат много по-млади от годините си?

По целия свят знаят, че Япония има най-дългата продължителност на живота. Но защо японците живеят по-дълго и изглеждат много по-млади от годините си?

Средната възраст в Япония вече е 87 години. Страната на изгряващото слънце е на първо място в света по дълголетие, а половината от хората в света, които са навършили 110 години, са нейни жители.

Възрастните хора водят активен начин на живот, спортуват. Също така жителите на Япония нямат проблеми с наднорменото тегло, предвид факта, че всички те обичат да похапват. По-долу са изброени 11 причини, поради които японците живеят по-дълго. В тях е заключена тайната рецепта как човешкото тяло да бъде поддържано младо.

Рибата е основата на всичко
Една от тайните защо японците живеят най-дълго е хранителните навици. Основата на менюто им е риба, огромно количество зеленчуци и плодове, соя и тофу. Поради факта, че японците ядат риба в големи количества, тялото им получава достатъчно количество омега-3 мастни киселини, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Повечето хора в Япония обичат червената риба.

В японската диета има и много плодове и зеленчуци. Но най-важното: всички те са свежи, не се подлагат на топлинна обработка. Дори жителите на Страната на изгряващото слънце много обичат водораслите и соята. Тези продукти са силно хранителни, но в същото време с ниско съдържание на калории, което позволява на японците да останат стройни.

Малки порции
Друга от тайните защо японците живеят по-дълго е отношението им към храненето. На Запад е обичайно да се яде, докато човек не е сит. В Япония смятат, че трябва да останете леко гладни. По този начин те не опъват стомаха и няма нужда да се хранят все повече и повече.

Японците се хранят бавно, внимателно дъвчат всяко парче. Те сервират трапезата в съответствие с всички правила и сервират храната на малки порции.

Лекота на приготвяне
Важна причина, поради която японците живеят по-дълго от останалите, е особеността на готвенето. Те се опитват да готвят, така че продуктите да запазят колкото се може повече полезни вещества. Японските домакини умело боравят със сосове и деликатно използват подправки.

Друга важна разлика между японската кухня и останалото е, че при приготвянето се използва рапично масло или бульон, приготвени от риба и морски водорасли. Това ви позволява да получите хранително ястие, но не и висококалорично.

Ориз вместо хляб
За разлика от жителите на други страни, японците практически не ядат хляб. Но в диетата им има ориз. Тя е в основата на тяхната кухня. Оризът е признат източник на сложни въглехидрати и други полезни вещества. Също така, няма сол, мазнини и холестерол, което ви позволява да поддържате здравето възможно най-дълго.

Закуска за шампиони
Жителите на Япония обръщат специално внимание на закуската, смятайки я за най-важното хранене. След закуска човек трябва да почувства прилив на енергия и жизненост. Затова японската закуска включва мисо супа с тофу, морски водорасли и парче сьомга, порция ориз и зелен чай. Всички тези ястия са питателни.

Специални десерти
Жителите на Япония много обичат сладкишите. Само че за разлика от други те ядат сладкарски изделия доста рядко и в малки количества. Например, сладоледът, сервиран в Япония, ще бъде три пъти по-малък от европейския.


Основното нещо е да се движите много
Една от основните тайни защо японците живеят най-дълго в света е, че се движат много на всяка възраст. Жителите на Страната на изгряващото слънце са по-склонни да ходят, да карат велосипеди и да пътуват по-малко с кола. Повечето вярват, че активният начин на живот е спорт. Разбира се, спортните натоварвания също са важни, но японците имат предвид, че човек винаги трябва да бъде в движение.

Това включва домашни работи, туризъм и спорт. Японският изследовател Йошири Хотано предлага един от моделите на дейност: да ходите 10 000 стъпки всеки ден. Такава физическа активност намалява стреса, помага на човек да остане слаб и да поддържа здравето възможно най-дълго.


Чайна церемония
Защо японците живеят по-дълго от другите? Една от причините е голямата популярност сред японците на зелен чай. По принцип японците обръщат специално внимание на чайната церемония, за тях да пият чай по всички правила е истинско изкуство. А в ресторантите на клиентите се предлага зелен чай безплатно.

С течение на годините той се е превърнал в съставка в приготвянето на определени ястия. На японски език зеленият чай винаги се е свързвал със здравето и дълголетието. В него има толкова хранителни вещества, колкото в зеленчуците и плодовете, и много по-малко кофеин от обичайното.


Тренирайте мозъка си
Защо японците живеят дълго и не остаряват? Защото разбират, че е важно не само да се грижите за тялото, но и да тренирате ума си. Какво означава това? Това означава, че трябва да се стремите да придобиете нови знания, нови преживявания. Дори философските мисли ще го направят.

Основното е да не се позволява на мозъка постоянно да е в рутина. Тъй като намалението на умствената активност води до факта, че човек забавя реакцията на житейски събития. Следователно е много важно да се даде на мозъка нова информация, за да поддържа дейността си.

Бъдете оптимисти
Една от тайните на японското дълголетие е способността да не се фокусира върху ситуацията. Важно е да можете да поддържате оптимизъм, защото тогава има много повече шансове да намерите изход от ситуацията. В действителност, най-често негативните преживявания и стреса са непродуктивни и могат да повлияят негативно на състоянието на човек.

Усмивка за добър ден

Японците са учтиви един към друг и с туристите. За тях е естествено да пожелаят на непознат добър ден. Те се усмихват винаги. Така настроението ще се подобри и денят ще бъде по-продуктивен.


Вече стана ясно, че една от главните причини за поддържането на тялото и духа в кондиция при японците е правилното хранене. Неслучайно японската кухня е призната за най-здравословната в света. Ето и топ 5 на продуктите в японското меню, които удължават престоя на земята.


Водорасли

Японците не сядат на масата без морски водорасли, пълни с много витамини и микроелементи. В тях се съдържа и мощният антиоксидант фукодаин, който има противораково действие и забавя процеса на стареене. Сред най-разпространените водорасли са модзуку и хидзаки. По нашите географски ширини те могат да се заменят с морското зеле – ламинария, което съдържа фукодаин.


Риби

Благодарение на рибите в менюто на японците, те са с най-малък процент смъртност от инсулти и сърдечни проблеми. Мастните киселини омега-3 и Q10, които се съдържат в рибите, са много полезни за сърцето и кръвоносните съдове, намаляват риска от образуване на тромбове, подобряват кръвообръшението и нормализират кръвното налягане. Туна и сьомга са най-достъпните за нас риби с всички тези полезни действия. В рибите има и много от витамините на младостта и красотата - A, D, E, В12, както и йод и таурин, необходими за нормалната работа на щитовидната жлеза и нервната система.


Плодове и зеленчуци

Всеки божи ден японците по няколко пъти консумират плодове и зеленчуци – за изчистване на организма от шлаки и за по-добър метаболизъм. Не се отказват и от ферментирани продукти – като киселото зеле – които пък съдържат пробиотики, укрепващи имунитета.

Соя

Соята е много важна за японците – тя е ефективно средство, което отлага белите коси. Жителите на островите залагат на тофу и паста мисо – от соя и ориз. Соята притежава незаменимите витамини холин и лецитин, които участват в обмяната на веществата, както и малко разпространените групи витамини В, D и Е, отговарящи за дълголетието. Соята стабилизира нивата на „лошите“ захари в кръвта, повишава еластичността на кожата и стопира бръчките. Тъкмо заради нея японците изглеждат много по-млади от европейските си връстници.


Зелен чай

Любимото питие в Япония е зелен чай – истински еликсир на младостта и дълголетието. Полифенолите в него стабилизират кръвното налягане и нивото на липидите, които са виновни за развитието на сърдечно-съдовите заболявания. Тианинът стимулира работата на мозъка и укрепва имунната система. Зеленият чай гори мазнините и вталява, повишава плътността на костите.