0

П ояви се още една българска песен, която се носи по нотите на извънредното положение, наложено от пандемията от коронавирус. Тя се нарича „Солидарност 2020“ и неин автор и изпълнител е актьорът от Малък градски театър „Зад Канала“ Стоян Младенов – носител на награда „Аскеер 2019“ за поддържаща мъжка роля с изпълнението си в „Килър Джо“, постановка на Стайко Мурджев.

Появи се още една българска песен, която се носи по нотите на извънредното положение, наложено от пандемията от коронавирус. Тя се нарича „Солидарност 2020“ и неин автор и изпълнител е актьорът от Малък градски театър „Зад Канала“ Стоян Младенов – носител на награда „Аскеер 2019“ за поддържаща мъжка роля с изпълнението си в „Килър Джо“, постановка на Стайко Мурджев.

Видеото към песента вече е качено в YouTube, във Фейсбук страницата на МГТ „Зад канала“ и Форум за бг театър. В клипа, заснет и монтиран от друг известен актьор – Иван Юруков, Стоян, който е сред най-добрите музиканти в театъра, свири на живо на цигулка, използва и синтезатор с различни програми – „създаващи“ звука на контрабас, пиано, чело и т.н. За „Монитор“ той сподели, че видеото е създадено в рамките на 8 часа в домашна обстановка само от тях двамата.

С Юруков са съвипускници от НАТФИЗ – Иван е завършил класа на проф. Стефан Данаилов, а Стоян – този на проф. Снежина Танковска. Младенов разкри, че с Юруков имат още общи проекти – един театрален и един филмов, чиято финална подготовка и излизане на бял свят са били осуетени от мерките за безопасност, свързани с епидемията, затова ще ги видим, когато ситуацията се нормализира.

„Генерелите ни пазят, слушайте ги всички вий, срещу врага ще се изправят, няма място за беди“, започва парчето, след което се споменава и ролята на парламента, министерството, което взима мерки за най-пострадалите, успешните хора, които даряват за болниците, медиите, които отразяват и т.н. Рефренът е „Солидарност! Stay Home!”. На въпроса дали не влага известна ирония в „прекаленото послушание“, препоръчвано от песента, Младенов отговари от името на творческия тандем: „Това е нашият артистичен отговор на дешния ден, предизвикан от световната пандемия на коронавирус. Аз не съм целил ирония, но изкуството е многопластово и всеки може да го тълкува така, както го вижда“. Актьорът посъветва думите да не се вадят от контекста на цялото, а да се слушат с образ, да се гледа лицето на изпълнителя, за да се усети смисълът. „От 15 години съм на професионалната сцена и знам, че всеки зрител възприема едно и също нещо по различен начин“, отбеляза той и в заключение добави: „Извънредното положение е закон и аз спазвам законите на страната“.