0

У чени показват как се правят водорасли от сол и заря под водата във Варна по време на Нощта на учените.

„Науката е велика, но тя е нищо, ако не е в услуга на хората и за хората“,  показаха участниците в тазгодишната „Нощ на учените“ в Медицинския университет във Варна, посветена на приноса от научните изследвания и иновациите за запазване на културното наследство.

Учени показват как се правят водорасли от сол и заря под водата във Варна по време на Нощта на учените.

„Науката е велика, но тя е нищо, ако не е в услуга на хората и за хората“,  показаха участниците в тазгодишната „Нощ на учените“ в Медицинския университет във Варна, посветена на приноса от научните изследвания и иновациите за запазване на културното наследство.

Събитието откриха заместник-ректорът по международно сътрудничество проф. Тодорка Костадинова и заместник-ректорът по научната дейност проф. д-р Светослав Георгиев. Публиката участва в две научни експедиции с екипи от учени в катедрата по химия на МУ-Варна.

Научното кино „Традиции и култура за опазване живота и здравето по варненското крайбрежие“ представи мисията, целите и задачите пред изследователите за установяване наличието на  биотоксини у морските обитатели. За традициите и културата в опазване на човешкия живот и здраве на морския бряг разказа доц. Димитър Ставрев от Катедрата по медицина на бедствените ситуации.

Екипажът на университетската ветроходна лодка направи демонстрация на връзване на морски възли, като най-дейни бяха децата. След подводния свят на морето, гостите бяха потопени в още по-необятния свят на биомедицинската електроника и технологии в дискусионния клуб с участието на  специалния гост доц. Кристина Близнакова от Технически университет – Варна, стипендиант по програма „Мария Кюри“.

Тя представи проект от областта на биомедицинската електроника, спечелен по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт‘ 2020“. Доц. Близнакова разказа за разработените от нея и нейния екип нови методи и технологии за ранно откриване на туморни образувания на млечната жлеза, като презентацията й бе придружена от демонстрация на 3D принтер.

След това Нощта на учените беше осветена и от химичните експерименти на студенти и преподаватели от катедрата по химия. В научната лаборатория „Вълшебството на химичните елементи“ гл. ас. Диана Добрева и нейните колеги направиха огнена дъга и заря под вода. Показаха и как с помощта на няколко вида соли може да си направим „водорасли“ за аквариума и как да „държим“ огъня в ръце.

Наградени бяха и учстниците в конкурса за детска рисунка „Мистериозната наука за морето, корабоплаването и корабите“. Първите трима сред отличените малки художници, изследователи и естествоизпитатели бяха Виктор Диков 10 г., Антон Апостолов -12 г. и Румяна Ставрева - 9 г. Специална награда за нестандартен поглед към темата получиха още и 5-годишния Никола Петров, Гергана Ганчева – 10 г., Стефан Славов – 9 г., Даниел Йорданов- 11 г. и 10-годишният Калоян Хаджистойчев.

Наградени бяха и авторите на фотоизложбата, представена в МУ-Варна - фотографът Петко Момчилов и библиографът Марина Клисурова, която е и сертифициран водолаз с дългогодишна подводна практика. Нощта на учените се проведе и в Музея по история на медицината, където гостите имаха възможност да направят обиколка и да разгледат експонатитие от миналото.

С фотоизложба, конкурс за рисунка, научно кино и участие на бележити варненски учени премина Нощта на учените и в Юнашкия салон, където организатор бе „Образователен център – Варна” към Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, асоцииран партньор на МУ-Варна по проекта. „Образователен център – Варна“ бе организатор и на обиколката във Военноморския музей.

Европейската нощ на учените'2018 се осъществи и във филиалите на МУ-Варна в Шумен и Велико Търново, където също имаше фотоизложба, научно кино и конкурси. В Шумен организаторите направиха и демонстрация на раждане на близнаци, а във Велико Търново – измерване на кръвната захар на желаещите.

„Не позволявайте на любопитното дете у вас и до вас да спре да се пита „Защо“, беше послание на организаторите, с което завърши Нощта на учените, посветено на науката и нейните ползи за хората и обществото във Варна.