Учени показват как се правят водорасли от сол и заря под водата във Варна
2

Учени показват как се правят водорасли от сол и заря под водата във Варна

Учени показват как се правят водорасли от сол и заря под водата във Варна по време на Нощта на учените.

„Науката е велика, но тя е нищо, ако не е в услуга на хората и за хората“,  показаха участниците в тазгодишната „Нощ на учените“ в Медицинския университет във Варна, посветена на приноса от научните изследвания и иновациите за запазване на културното наследство.

Събитието откриха заместник-ректорът по международно сътрудничество проф. Тодорка Костадинова и заместник-ректорът по научната дейност проф. д-р Светослав Георгиев. Публиката участва в две научни експедиции с екипи от учени в катедрата по химия на МУ-Варна.

Научното кино „Традиции и култура за опазване живота и здравето по варненското крайбрежие“ представи мисията, целите и задачите пред изследователите за установяване наличието на  биотоксини у морските обитатели. За традициите и културата в опазване на човешкия живот и здраве на морския бряг разказа доц. Димитър Ставрев от Катедрата по медицина на бедствените ситуации.

Екипажът на университетската ветроходна лодка направи демонстрация на връзване на морски възли, като най-дейни бяха децата. След подводния свят на морето, гостите бяха потопени в още по-необятния свят на биомедицинската електроника и технологии в дискусионния клуб с участието на  специалния гост доц. Кристина Близнакова от Технически университет – Варна, стипендиант по програма „Мария Кюри“.

Тя представи проект от областта на биомедицинската електроника, спечелен по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт‘ 2020“. Доц. Близнакова разказа за разработените от нея и нейния екип нови методи и технологии за ранно откриване на туморни образувания на млечната жлеза, като презентацията й бе придружена от демонстрация на 3D принтер.

След това Нощта на учените беше осветена и от химичните експерименти на студенти и преподаватели от катедрата по химия. В научната лаборатория „Вълшебството на химичните елементи“ гл. ас. Диана Добрева и нейните колеги направиха огнена дъга и заря под вода. Показаха и как с помощта на няколко вида соли може да си направим „водорасли“ за аквариума и как да „държим“ огъня в ръце.

Наградени бяха и учстниците в конкурса за детска рисунка „Мистериозната наука за морето, корабоплаването и корабите“. Първите трима сред отличените малки художници, изследователи и естествоизпитатели бяха Виктор Диков 10 г., Антон Апостолов -12 г. и Румяна Ставрева - 9 г. Специална награда за нестандартен поглед към темата получиха още и 5-годишния Никола Петров, Гергана Ганчева – 10 г., Стефан Славов – 9 г., Даниел Йорданов- 11 г. и 10-годишният Калоян Хаджистойчев.

Наградени бяха и авторите на фотоизложбата, представена в МУ-Варна - фотографът Петко Момчилов и библиографът Марина Клисурова, която е и сертифициран водолаз с дългогодишна подводна практика. Нощта на учените се проведе и в Музея по история на медицината, където гостите имаха възможност да направят обиколка и да разгледат експонатитие от миналото.

С фотоизложба, конкурс за рисунка, научно кино и участие на бележити варненски учени премина Нощта на учените и в Юнашкия салон, където организатор бе „Образователен център – Варна” към Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, асоцииран партньор на МУ-Варна по проекта. „Образователен център – Варна“ бе организатор и на обиколката във Военноморския музей.

Европейската нощ на учените'2018 се осъществи и във филиалите на МУ-Варна в Шумен и Велико Търново, където също имаше фотоизложба, научно кино и конкурси. В Шумен организаторите направиха и демонстрация на раждане на близнаци, а във Велико Търново – измерване на кръвната захар на желаещите.

„Не позволявайте на любопитното дете у вас и до вас да спре да се пита „Защо“, беше послание на организаторите, с което завърши Нощта на учените, посветено на науката и нейните ползи за хората и обществото във Варна.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.