Нощни хайки тръгнаха по баровете

Провериха 500 заведения и магазини за два дни

Нощни хайки тръгнаха по баровете

Липса на дезинфектант и персонал без маски, сред най-честите нарушения

Нощни хайки тръгнаха по баровете и дискотеките, а през почивните дни инспектори са извършвали масирани проверки в магазини, търговски обекти и заведения за хранене. Това съобщиха пред „Телеграф медиа“ от Българската агенция по безопасност на храните. 

Заедно с БАБХ контрол за спазването на мерките срещу коронавируса упражняват също Регионалните здравни инспекции, „Главна инспекция по труда” и органите на МВР. Те извършват съвместни и самостоятелни проверки в обектите с обществено предназначение. Основен фокус на инспекторите е дали персоналът в заведенията за хранене и забавления носи защитни предпазни средства, спазват ли се правилата за задължителната дистанция и дезинфекция, както и дали клиентите в магазините, банките и други обществени сгради имат маски.

В периода от 16 март до 3 юли Агенцията по храните е извършила 6 352 проверки свързани с COVID-19. Съставени са 1 348 предписания и 43 акта. Само за месец пък от столичната Регионална здравна инспекция са осъществили 1 328 проверки, като 30 от тях са били в заведения за обществено хранене. Над 200 са били и подадените сигнали от граждани за неспазване на въведените мерки. Съставени са и около 40 акта. Миналата седмица обаче здравният министър Кирил Ананиев издаде нова заповед, с която се въвеждат допълнителни правила. Документът предвижда и засилен контрол по спазването им. В резултат на това директорът на БАБХ е разпоредил допълнителни проверки. Те обхващат заведения за обществено хранене, обекти за производство и търговия с храни, в това число и заведения за развлечения, регистрирани по Закона за храните.

Така през уикенда дежурни екипи на БАБХ са извършили самостоятелно и съвместно с РЗИ, инспекцията по труда и МВР общо 517 проверки. Само за два дни те са връчили 20 предписания и са издали 4 акта. Съгласно Закона за здравето, който наруши или не изпълни въведени от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение с до два бона. Когато то е извършено от едноличен търговец или юридическо лице пък, се налага имуществена санкция от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение до 5 бона.

Сред най-честите нарушения, открити при проверките са обслужващ персонал без маски или шлемове, неспазване на дезинфекция в помещенията и на дистанция между клиентите. На места инспекторите са констатирали, че се допуска струпване на много хора едновременно в общите помещения, като тоалетни, фоайета и т.н., както и че не е извършено обучение на персонала за прилагането на мерки. В някои от обектите пък липсвал дезинфектант за посетителите, а персоналът не спазвал добрите хигиенни практики.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.