Нора Ампова разказва „Истории от облака“
2

Нора Ампова разказва „Истории от облака“

От днес до 9 май галерия „Нюанс“ на столичната улица „Денкоглу“ 42 представя самостоятелната изложба на Нора Ампова „Истории от облака“.

Платната от настоящата експозиция на родената през 1989 г. Нора Ампова увековечават различни разкази, на които облаците биват „свидетели“. Създадени от въображението на художничката, това са истории за самота, уединение, щастие и спокойствие. Картините са рисувани през изминалата година в покрайнините на Женева, където Нора живее и работи.

Пасторалните пейзажи, интимните моменти и необятните небеса крият в себе си препратка към нещо познато и любимо – с поглед към Алпите, но с мисъл за Рила. Самотните басейни са реминисценция към работата на Дейвид Хокни и неговите пусти бездни, заобиколени от жизнерадостни цветове. Облаците са бездушни воайори, те са част от случващото се, но са и паметта за този момент. Чрез 23 живописни платна Нора Ампова изследва тези мигове, преосмисля изживените дни и освобождава пространство за нови търсения.

„Воайор – тих и непринадлежащ към гравитационните повърхности, той съхранява безпристрастно “файлове” от човешкото битие. Наблюдава ефирно истории за интимност, присъствие, дистанция, път и копнеж, докато ние падаме или се извисяваме. При определена светлина архивите му се “отварят”. Опитах да трансформирам част от тях в произведения. Чрез тях преосмислям изживените дни и създавам нова папка“, споделя авторката.

Нора Ампова е родена в София в артистично семейство. Нейни родители са музикантите Кирил Ампов и Тони Ампова, част от трио „Спешен случай“, а неин брат е Графа – един от най-успешните поп певци на България. Нора е визуален артист, работещ сферата на живописните медии. Характерен подход в нейното творчество e откровеността. Посланията в работите й са разнообразни – лични или иронични. Проектите й често имат и социална насоченост.

През 2014 г. Нора се дипломира като магистър по специалност живопис в Националната художествена академия в София. По-рано е специализирала един семестър изящни изкуства в Хертфордширския университет, Великобритания. Част от самостоятелните изложби на Нора Ампова са „Един милиард секунди“ (2020), „Космос“ (2018), „Криеница“ (2016), „Лична Венера“ (2015). Сред мащабните проекти, в които взима участие, са The Next Step Generation (сградата на Европейската комисия в Брюксел), „Образ и подобие“ (Национална галерия, София), „Внимание: прясна боя“ (СГХГ, София), „Младото изкуство като обект на желание“ (галерия „Ракурси“). Нейни произведения са част от колекцията на Арт център Хюго Вутен (Hugo Voeten Art Center, Herentals, Belgium), както и от други частни колекции в България и чужбина. Нора Ампова е носител на награда за млад художник на Уникредит Банк и фондация „Стоян Камбарев“ за 2016 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.