Петима български учени, свързали имената и биографията си с тракологията са номинирани за 12-то издание на специално учредената в Казанлък награда на името на проф. Александър Фол, чийто прах бе разпръснат след кончината му през 2006 година от мегалита Врата на Богинята Майка край село Бузовград.

Четирима от номинираните са от екипа на националния археологически музей с институт при БАН: директорът на културния институт доц. д-р Христо Попов; доц. д-р Милена Тонкова;проф. Анелия Божкова и доц. д-р Стефан Александров. В списъка на журито е и председателят на общото събрание на СУ „Св. Климент Охридски“ и бивш декан на историческия факултет проф. д-р Петър Делев.

Наградата е статуетка с образа на митичния Орфей, тя се дава за цялостен принос в проучването на  тракийското културно наследство.Пръв носител на приза беше археологът д-р Георги Китов, през годините стаутетката е отивала и в ръцете на  Диана Димитрова,съоткривателката  откривателката на тракийската столица Севтополис ст.н. с. Мария Чичикова,проф. Иван Маразов, проф. Николай Овчаров, проф. д-р Валерия Фол  и др. известни проучватели , реставратори и учени-историци.

Кой ще бъде тазгодишният й носител ще стане ясно на 30  август при откриването на превърналите се вече в  традиция Празници в Долината на тракийските царе, тогава ще бъде открита и националната научна конференция, посветена на проблемите и изследванията на тракийската култура.Церемонията ще бъде в съседство с оригиналната гробница на тракийския владетел Ройгос на хълма Тюлбето, която е част от световното историческо наследство под закрилата на ЮНЕСКО. В рамките на празниците на 31 авугст край гробницата под могилата Шушманец  край град Шипка ще се състои спектакълът с лазерно шоу „Мистиката на Долината на траките“.

В програмата на празниците е вписан и национален  джаз фест, който ще стартира с концерт на Electronic dreams късно вечерта на 28 август  отново на хълма Тюлбето.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сипматизанти на Луков се поклониха пред къщата му, други обявиха, че не искат нацизъм

яколко симпатизанти на ген. Христо Луков се поклониха пред портрета му, закачен на перваза на къщата, в която е живял генералът на улица "Тракия" 1 в София. Поклонение на този адрес е единствената разрешена проява, припомниха от МВР.

33 милиона ще получат над 200 фирми за обучение и наемане на работници

„Отделяме 33 млн. лв. за 205 български фирми по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които да имат възможността да обучат персонала си, но и да привлекат неактивни и безработни. Сред кандидатите има различни по големина и вид предприятия. Най-разпространени сред тях са предприятия за производство на облекло и на хранителни продукти, IT фирми и др. Стойността на някои от проектите е до 3 млн. лв, тъй като съфинансирането също е много голямо.“ Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на семинар за журналисти в Банкя. Тя открои основните приоритети за новия програмен период на ОПРЧР 2021-2027 година, като изтъкна, че работата ще бъде фокусирана върху насърчаването на заетостта.