Природозащитникът Севделин Атанасов номинира 300-годишен дъб, намираш се в треклянското село Злогош, за „Дърво на годината“. Уникалният вид в момента е в окаяно състояние и е пред изсъхване, което провокира природолюбителят да го номинира за конкурса и да се опита да го спаси.

„Дървото се намира в местността „Кръста“, известна още като Дабйето. Почти съм сигурен, че Община Трекляно няма да направи нищо за спасяването на дървото и удължаване на живота му. Затова го номинирах, надявайки се на чужда помощ“, обяви още Атанасов.
Той свързва дъба с детството си, което прекарват двамата с брат му – дългогодишният депутат Иво Атанасов, в село Брест. „Всяка ваканция прекарвахме с брат ми при баба, в село Брест. Автобус до там нямаше, и слизахме на „Дабйето“, където баба ни чакаше, и от там 3 километра до Брест. Връщането ни в края на ваканцията беше свързано с големи трудности понякога. Чакали сме на студ и мраз в продължение на часове. Не случайно и дървото е специално за нас, защото свързваме детството си с него, минавахме многоратно покрай огромния дъб“, разказа кюстендилецът.

До вековното дърво има и оброчен кръст на Свети Георги, като мястото под и около дъба е знаково - там местните правят курбани за Св. Георги, организират се и родови срещи.

Изпращам снимки

Вековен дъб 1, 2, 4 – Вековният дъб край село Злогош е на цели 300 години

Вековен дъб 3 - До него има и оброчен кръст на Свети Георги

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Над 10 000 назначени за седем месеца

Квотите увеличиха двойно работещите инвалиди (ТЕМАТА)

Над 10 000 назначени за седем месеца

Работещите инвалиди са се увеличили два пъти спрямо същия период на миналата година. 12 192-ма са хората с увреждане, регистрирани в бюрата по труда за първите седем месеца на годината в цялата страна, 10 675 от тях са постъпили на работа за същия период, съобщиха за „Монитор“ от Агенцията по заетостта. Причината са станалите задължителни промени в Закона за хората с увреждания, които задължават работодатели да наемат лица с трайни увреждания.

Близо 300 камери следят за нарушения в Русе

Близо 300 камери, поставени на 30 натоварени кръстовища в Русе, ще следят в реално време трафика и нарушенията на пътя. Това съобщиха от общината в крайдунавския град.