НОИ прие бюджета за увеличение на пенсиите догодина

НОИ прие бюджета за увеличение на пенсиите догодина

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. В него са отразени параметрите на предвидените за следващата година социално-осигурителни политики в страната, съобщиха от ведомството.Общият бюджет ще бъде 14.84 млрд. лв., като увеличението спрямо тази е с 2.3 млрд. лв., или близо 20%.

Проектобюджетът предвижда всички пенсии, отпуснати до 31 декември тази година, да се увеличат с 5% от 1 юли догодина. През първите три месеца на 2021 година ще продължи изплащането на добавката от 50 лева към всички пенсии. От 1 януари минималната пенсия да стане 300 вместо сегашните 250 лева, а максималната да достигне 1440 при 1200 лева сега, е записано още в проектобюджета. 

Планираните разходи за пенсии са малко над 12,34 милиарда лева, което е близо 10% от прогнозния брутен вътрешен продукт. Сумата е с 1,8 милиарда лева повече в сравнение с тази година.

Както всяка година досега бюджетът е рекорден. Този път обаче има двуцифрен ръст на разходите за пенсии, които ще достигнат 12.35 млрд. лв. Но едва половината от тази сума ще се покрие от осигуровките на работещите. Останалите 6.2 млрд. лв. ще се попълват от други данъци, отнети от работещите. През миналата година допълването беше с 4.1 млрд. лв.

Одобрено е и повишение на минималната работна заплата до 650 лв., а с нея нагоре се движат и минималните осигурителни прагове. Максималният праг пък се запазва на 3000 лв.

Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители - 420 лв.

Минималният дневен размер на обезщетението за безработица се увеличава до 12 лв., а максималният се запази на 74.29 лв.

В изпълнение на своите правомощия по Кодекса за социално осигуряване, членовете на съвета се запознаха със заложените в документа законови промени и подкрепиха с мнозинство направените предложения. Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание, съобщиха още от Националния осигурителен институт.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.