НОИ: Над 1 млрд.лева са изплатени по мярката 60/40

НОИ: Над 1 млрд.лева са изплатени по мярката 60/40

Над 1 млрд. лева са платени по мярката за запазване на заетостта 60/40 от 15.04.20г до края на март 2021г.. Това става ясно от данните на Националния осигурителен институт.

Първото плащане по мярката бе направено на 15 април 2020 г. От тази дата до края на месец март 2021 г. са извършени общо 103 плащания, което означава по едно плащане на малко повече от три дни. Към 31 март 2021 г. е изплатена е сума от 1 008,6 млн. лв. по предварителни данни на института.
Размерът на месечното плащане значително нараства от септември 2020 г., когато се разгръща подкрепата по мярката. През октомври е отбелязан най-големият размер на плащанията досега – близо 165 млн. лв. сочат още данните на НОИ.Средният брой месеци, които работодателите участват в мярката, е 5,6 месеца. Около 6% от работодателите са получили подкрепа само за един месец, а също толкова – дванадесет месеца. Резултатите отразяват изпълнението на мярката към 31 март 2021 г. Разпределението по сектори на икономиката показва, че сред работодателите, получили подкрепа за поне един месец, най-голям е броят на тези, регистрирани в икономическа дейност „Търговия, Ремонт на автомобили и мотоциклети“ (25% от общия брой подкрепени работодатели) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (23% от общия брой подкрепени работодатели). В икономическа дейност „Преработваща промишленост“ са регистрирани 17% от всички подкрепени работодатели, показват още данните на института.В регионален план, най-много са работодателите, запазените работни места и изплатените средства в областите на страната с най-висока икономическа активност – София – град, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Русе.

Със своите 3% от работодателите, но близо 12% от изплатените средства, област Стара Загора представлява специфичен случай, който следва да бъде разгледан в детайли. Причината за големия дял на изплатените средства е, че измежду подкрепените предприятия са големи работодатели от добивната промишленост и военнопромишления комплекс, регистрирани на територията на областта. Сходен е случаят на области като Габрово и Търговище – при тях също има сравнително по-малък брой включени в мярката предприятия, в които обаче работят по-голям брой работници и служители.
На другия полюс са области, в които по-голямата част от включените в мярката предприятия са от търговията, хотелиерството и ресторантьорството – независимо от големия брой подкрепени работодатели, изплатените средства са по-малко, поради по-малката численост на работниците и служителите във включените предприятия. Осем от всеки десет работодатели, участвали в мярката, са предприятия с по-малко от 25 осигурени лица, а шест от всеки десет работодатели – с по-малко от 10 осигурени лица. Предприятията с 250 и повече осигурени лица са 1,5% от всички предприятия, участвали в мярката. В тях обаче са 37% от запазените работни места. Средномесечният брой запазени работни места, които се падат на един работодател, е 21. Броят на запазените работни места на един работодател съществено варира според броя на осигурените лица. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.