НОИ е издал над 26 000 ПИК от началото на извънредното положение

НОИ е издал над 26 000 ПИК от началото на извънредното положение

26 344 персонални идентификационни кода (ПИК) са издадени от Националният осигурителен институт от въвеждането на извънредното положение на 13 март до 15 април тази година. Това съобщиха от института. Забележима е и активността при заявяването на ПИК по електронен път - между 100 и 120 онлайн заявления на ден се обработват само в териториалното поделение на НОИ в София. В периода 3-15 април пък 1250 софиянци са поискали да се сдобият с код чрез Системата за сигурно електронно връчване на (ССЕВ) на Държавна агенция „Електронно управление“, казаха още от осигурителния институт.

Всички подадени онлайн през ССЕВ заявления се обработват по реда на тяхното пристигане от служители на НОИ. Подаването на заявление за издаване на ПИК на НОИ през системата не води до автоматично генериране на такъв в момента за заявяването му. Необходимо е заявлението за издаване на ПИК да бъде подавано еднократно от лицето и само към една от структурите на НОИ. Всяко следващо заявление за код от едно и също лице води до преиздаване, което анулира вече издаден/съществуващ такъв и го прави невалиден. След издаването от служител на НОИ, заявеният от лицето ПИК на НОИ се връчва отново през ССЕВ. Заявителят трябва да влезе в своя профил в ССЕВ и да изтегли оттам издаденият му ПИК на НОИ. Завеждането на заявлението в НОИ, издаването на ПИК, връчването му на лицето през ССЕВ и самото активиране на кода е най-рано на следващия работен ден, разясниха експертите от Националния осигурителен институт.

В услуга на желаещите да заявят и да получат ПИК на НОИ по електронен път на интернет страницата на института е публикувано специално указание, информират още от ведомството.

Възможността за заявяване на ПИК на НОИ по електронен път е част от пакета от мерки на института за ограничаване посещенията на клиентите в офисите на институцията в цялата страна в условията на извънредно положение. Електронно е и подаването на документи, свързани с отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, да се извършва в бюрата по труда заедно с регистрацията като безработен. Служебно се  преизчисляват и пенсиите на всички работещи пенсионери, които имат придобит осигурителен стаж след 31 декември 2018 г. От института напомнят, че  режимът на контролиран достъп до приемните на НОИ е с цел ограничаване на заразата.

Националният осигурителен институт отново призовава всички свои клиенти да се въздържат от лично посещение в офисите на институцията. На тяхно разположение са алтернативните форми за контакт с НОИ: над 70 електронни услуги, Контактен център (0 700 14 802), писма или електронна поща.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.