ЛОКДАУН: Всичко за новите мерки в страната (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

ЛОКДАУН: Всичко за новите мерки в страната (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Локдаун за цялата страна заради разпространението на COVID-19. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на НОЩ. Новите противоепидемични мерки ще влязат в сила от понеделник 22 март и се предвижда да са за срок от 10 дни. До края на деня предстои да излезе и заповедта за новите ограничения. Преди да бъдат съобщени ще бъдат обсъдени на работно съвещание при премиера.нето проф. Костадин Ангелов.

"В цялата страна през последните 2-3 седмици продължават да се увеличават случаите на пациентите, които постъпват в лечебни заведения, както и на положителните проби за COVID-19. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност 10 дни ." обясни министърът на здравеопазването и изброи основните противоепидемични мерки:

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечение. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса. Местата за хранене в хотелите следва да реорганизират работата си.
Преустановят се посещенията в казината и игралните зали;
- Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки с търговска площ над 300 кв.м. Изключения се допускат за обектите, предлагащи хранителни стоки, както и за супермаркет и хипермаркет;
- Преустановяват се посещенията на търговските центрове, молове, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, ателиетата за химическо чистене, офисите на телекомуникационните оператори и др. доставчици на съобщителни услуги
- Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия
- Преустановяват се посещенията на фитнеси и зали за групови занимания,както и колективни и индивидуални спортни мероприятия
- Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия, като кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти и тн.
- Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер: сватби, кръщенета с присъствие на повече от 15 човека
- Преустановяват се туристическите пътувания, екскурзии и посещението на туристически обекти.
- Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на открито: празненства, събори, фестивали и др.
- На всички пазари и тържища задължително се носят маски трябва да се създаде организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 метра между посетителите.
- Преустановяват се учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др. в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие;Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища.
- Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и др.

Здравният министър обясни, че целта на мерките е контролът, който е към настоящия момент върху епидемията, да продължи да е ефективен със същите резултати, без да се стига до лошите спомени от октомври и ноември.

ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ЛОКДАУНА: ВИЖТЕ ОТГОВОРА НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че на 14 дневна база смъртността у нас ни отрежда на първо място на Балканите и на 4-то в ЕС. По заболеваемост в ЕС страната ни се нарежда на 9-о място. Доц. Кунчев отчете като неприятна тендецията, че с изключение на Търговище, цялата страна попада в „червена зона“. Той посочи, че най-голяма заболеваемост за този период е Бургас, следван от Плевен, София, Враца и Кюстендил – това са областите със заболеваемост над 600 над 100 000 души. С най-малка са Търговище, Видин, Разград и Кърджали. Епидемиологът обясни още, че COVID вълната, която беше предизвикана от британския вариант е бохавна целия континент, а най-високите стойности по заболеваемост има в Централна Европа и Балканите. По думтие му това е и предпоставка за налагането на по-строгите мерки.

„Науката ни казва да не се страхуваме. Всички решения досега се взимат само на база на науката. Няма правилна рецепта и схема. Ако ние сме последователни, вирусът не е последователен и ни изненадва. Говорим за различни щамове - британски, нигерийски, а от няколко дни и за френски, който не се хващал с PCR тест. Решението е трудно. Рано е за оценки. Рано е да кажем дали сме сгрешили. В основата на всяко решение е стояла грижата за всеки отделен човек“, заяви проф. Ангелов и призна, че наистина в цялата страна има доста деца в болниците с COVID-19. Почти всички са с пневмонични процеси, но медицината надделява.

„Следим с тревога нарастването на случаите в София. Трудно решение трябваше да се вземе. Снощи до късно заседавахме. Ситуацията в София налага по-твърди мерки по няколко причини“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че има ръст с 35% за 10 дни на хоспитализираните, 36% е ръстът на хората, които са на интензивно лечение. По думтие й данните за новозаразените са близки до края на ноември, когато най-големият брой е бил 2264 души, регистрирани на 30 ноември.

Кметът обясни още, че вече трети ден новорегистрираните случаи на COVID-19 в София са над 1000. Тя обясни, че ще бъдат разрешени заниманията за децата, които имат нужда от индивидуални занимания със специалисти като психолог и тн. Продължава мярката за финансова помощ за родителите в неплатен отпуск, заради ситуацията. Продължават да работят и COVID кабинетите в София, напомни кметът.

Здравният министър подчерта, че не всичко е затворено и посочи, че няма вечерни часове.  По думите му изборите и сигурността им са обезпечени. „Ще си изпълним ангажимента те да протекат безопасно“, категоричен е той.

Здравният министър обясни още, че AstraZeneca не причинява нищо и няма доказателства, които да потвърждават други твърдения. „Изчакваме решението днес на ЕМА. Имаме съдебномедицинска експертиза, която ще излезе днес или утре. Ако истината е тази, която твърдят учените, продължаваме ваксинацията. Сега на склад имаме 100 000 ваксини на AstraZeneca, до края на месеца очакваме още 180 000“, заяви още Ангелов. Той посочи, че в момента се в момента се поставят ваксина на хората от фазите и призова хората ваксинирали се с AstraZeneca да бъдат спокойни за живота и здравето си.

По думите на здравния министър масовата ваксинация ще продължи, когато има решение на ЕМА. Хората, които са се записали в електронния регистър, ще бъдат уведомени чрез мейл или sms за кога се пренасочва часът им за ваксинация, обясни още здравният министър и призна, че не знае дали това е последна вълна.

„“Отварянето на електронния регистър зависи от две неща- дали ще продължи имунизирането на изборната администрация и дали ЕМА ще излезе с положително становище за временно спрения препарат у нас AstraZeneca.

Ангелов посочи, че сега пациентите излизат по-бързо от преди от болниците. „Недостиг на легла в страната няма. 46 хиляди легла има. 7800 са заетите легла. Има усещане за повишен натиск към някои лечебни заведения“, увери здравният министър и посочи, че не се знае дали това ще е последната COVID вълна.

Ето как коментира пък премиерът Бойко Борисов темата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.