Нколай Банев поиска да говори пред медии в съда

Нколай Банев поиска да говори пред медии в съда

Желание да направи изявление пред медиите заяви подсъдимият Николай Банев в Спецсъда. Обвиненият, заедно с жена си и майка в пране на пари и организиране на престъпна група за данъчни престъпления, поиска да говори пред медиите в съдебната зала по време на заседанието.

Адвокатите му отправиха неговото искане, но съдията отказа с довода, че в съдебната зала не се правят пресконференция. Тъй като Банев е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ и за всяко заседание е конвоиран от служители на Главна дирекция „Охрана на съдебната власт“ директно в залата, той не успя да се изправи пред журналистите.

„Г-н Банев може да дава интервюта, но не и в съдебна зала. Такава практика е недопустима. В залата се провеждат съдебни заседания, а не пресконференции и интервюта“, заяви единият от прокурорите по делото Калин Стоилов. Той припомни, че Банев може да говори пред медиите единствено с разрешение от съдия и от администрацията на Софийския затвор, където той изтърпява мярката си за неотклонение. Съпругата му Евгения Банева, която също е с повдигнато обвинение, но не е в ареста, обаче се оплака, че забраната съпругът й да говори е информационно затъмнение. Тя коментира и и темата за цялостната проверка на приватизацията, като заяви, че тя самата не е участвала пряко в процес, но впоследствие е била изпълнителен директор на 2 приватизирани дружества. Банева приветства проверката защото, според нея, така ще бъдат разкрити много неизпълнения по договорите.

Показанията даде първия свидетел по делото Пламен Ангелов. Пред съда той разказа, че в годините на назад на негово име са прехвърляни голям брой фирми, около 10-15, за което му е плащано между 200 и 500 лева на дружество. Той не знае техните адреси, никога не е стъпвал в офисите им и не е виждал водената от тях документация. Всичко се е движело от пълномощник на име Велико Великов, а за да му бъдат прехвърлени фирмите с него са се свързвали хора с малки имена Атанас и Тодор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.