Данаил Кирилов: Няма заразени с коронавируса в затворите
2

Данаил Кирилов: Няма заразени с коронавируса в затворите

Няма заразени с коронавируса в затворите, съобщи пред Нова телевизия правосъдният министър Данаил Кирилов. Той припомни, че в местата за лишаване от свобода са взети навременни мерки за спиране на свижданията и посещенията.

„Безспорно Законът за извънредното положение е полезен. Преди седмица ние коментирахме дали има нужда от Закон за извънредното положение или ще успеем да се справим само в рамките на решението на Народното събрание. Важните неща в този закон са сроковете, процесуалните права, спирането на давностните срокове по отношение на гражданите, това е важно за тях. Плюс много детайлна уредба на техните трудово-осигурителни и образователни права. Това е в полза и на правата, и на здравето на гражданите”, каза министър Кирилов.

Той припомни, че повече от седмица преди обявяване на извънредното положение бяха въведени сериозни мерки в затворите. „Отдавна са ограничени свижданията и в голяма степен посещенията. Нямаме данни за заразен от коронавирус в местата за изтърпяване на наказанията”, съобщи правосъдният министър.

Кирилов отново разясни, че нотификацията до Генералния секретар на Съвета на Европа не отнема на никого правото на жалба до Европейския съд за правата на човека. Преди два дни Министерство на правосъдието съобщи, че по смисъла на чл. 15 от Конвенцията за защита правата на човека всяка държава има право да дерогира временно някои нейни разпоредби в случай на извънредно положение, каквото е в сила в България от 13 март 2020 г. Това означава, че някои права ще бъдат ограничавани повече от обичайното, като например право на придвижване, право на сдружаване (организациите не могат да правят събрания) и др. Нотификацията е гаранция, че правата нямат да бъдат ограничени извън най-необходимото за постигането на целта - овладяване на епидемията и гарантиране здравето на хората. Министърът на правосъдието е изпратил писмо в МВнР. Съветът на Европа е разпространил меморандум сред държавите-членки с разяснения във връзка с условията за дерогация и конкретната процедра.

„Безспорно е, че имаме право на жалба в ЕСПЧ дори в ситуация на извънредно положение. Започнахме законодателна процедура, която да уреди кои права да бъдат временно ограничавани. Ако някои от гражданите прецени, че в конкретния случай неговите права са недопустимо ограничени по силата на закона или по факта на неговото прилагане, той пак има правото за сезира Европейския съд по правата на човека. Но тогава България като държава, ако е нотифицирала надлежно европейските институции и респективно ЕСПЧ, ще има по-благоприятна процесуална позиция”, обясни Кирилов.

По отношение на ветото на президента Румен Радев на текстове в Закона за извънредното положение, които днес ще бъдат обсъждани в правна комисия на НС, Кирилов коментира, че се очакват промени.

„Аз и много мои колеги юристи нямаме притеснение с дефиницията „невярна” информация, но няма проблем да я заменим с „неистинна” информация. Няма проблем, ако точно тази дефиниция е притеснила юристите в президентството да намерим друг правен изказ. Но един факт или е истинно интерпретиран или не е. Ще се обсъжда тази замяна. Нека народните представители в правна комисия в НС да преценят”, каза правосъдният министър.

По отношение на слагането на таван на цените той заяви, че това е неправилно и друг вид икономика. „Ако ние в извънредното положение съхраним устоите на пазарната икономика, това би било прекрасно”, каза Кирилов.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.