US визите няма да отпаднат през 2019 година

Посланик Ерик Рубин:

US визите няма да отпаднат през 2019 година

„Няма вероятност визовия режим на българите за САЩ да отпадне в краткосрочен план. Това няма да стане през 2019 г., защото изисква промяна на закона от конгреса, а през януари демократите ще добият контрол в Камарата на представителите.” Това каза във Велико Търново американският посланик у нас Ерик Рубин. Той обясни обаче, че страната му прави всичко да улесни получаването на визи.

„Повечето от визите, които издаваме са за десет години, а процесът по подновяване на вече изтеклите става по пощата. Ние одобряваме почти 90% от всички апликации и почти 100% от визите, необходими за академичен обмен”, каза още посланикът. Той коментира още, че диверсификацията на енегрийните източници е много важна за националната и енергийната сигурност на България. според него най-важната стъпка, която трябва да се реализира тази година е интерконектора Гърция – България, което ще донесе газ от Азърбайджан до българския пазар. Посланик Рубин коментира и конфликта между Русия и Украйна. Той призова Русия незабавно да спре провокациите и да освободи пленените в Азовско море украински моряци, както и да спазва споразумението между двете страни от 2003 г., което позволява на украинските кораби да прминават свободно в транзитни води.

Във Велико Търново посланик Ерик Рубин се срещна и разговаря с кмета Даниел Панов за възможностите за американски инвестиции в областта на бизнеса, туризма, хотелиерството, земеделието, медицината и технологиите. След това дипломатът изнесе лекция пред студенти от местния университет и разговаря с ректора му проф. Христо Бонджолов за развитие на академичния обмен.

Освен Велико Търново, посланик Рубин посети и Севлиево, където беше запознат с американските инвестиции в региона. Той изрази желание да съдейства за повишаване на езиковата подготовка на работещите в американските предприятия в града. Освен това беше обсъдена и възможността за американско финансиране на разкопките на крепостта Хоталич.

 

 

Снимка: Н.Пр. посланик Ерик Рубин с ректора на ВТУ, проф. Христо Бонджолов

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.