Няма риск от водна криза във Варна

Няма риск от водна криза във Варна

Вода в язовир „Камчия“ има достатъчно и няма риск от криза с водоснабдяването на Варна. Това заяви управителят на ВиК – Варна, инж. Валентин Вълканов във връзка с появилите се спекулации за недостиг на вода в язовира и предстояща водна криза в морския град.

"Язовирът, от който Варна черпи вода за битово потребление, е с достатъчен и нормален за сезона дебит. Обемът на язовир „Камчия“ е 233 млн. кубични метра, а количеството в момента е 150 млн. куб.м. Средногодишното потребление е към 30 млн. кубика, като ползваме и същото количество от изворите в Девня.

3 000 литра в секунда извират оттам, като ние можем да употребяваме по 2 000 л. за същото количество, което е около 30 млн. кубика на година. Язовир „Камчия“ и Девненските извори, захранват и община Бургас, а потокът, който отива към тях, е пак около 30 млн. кубика годишно", коментира Вълканов.

Цялостното, общо на годишна основа потребление за двата града, е 50 до 70 млн. кубика от язовир „Камчия“ и Девненските извори. Проблемът, според инж. Вълканов идва от това, че трудно се покриват загубите от авариите. По-скъпо излиза доставянето на водоподаване от Девненските извори, тъй като там се използват помпи, а електроенергията оскъпява процеса.

По-евтиният вариант е да се използва вода от язовир „Камчия“, който така или иначе е правен за водоснабдяването на Варна. Но от него се снабдява и Бургас.

„Имаме изработен бизнес план, който е одобрен от регулатора. За последните месеци сме изразходили по-малко от предвиденото количество вода. Затова няма как да има проблем с водоснабдяването на Варна", категоричен бе шефът на водното дружество, Валентин Вълканов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.