Няма пазар за добрата реколта от ябълки

Няма пазар за добрата реколта от ябълки

Дунавските овощари оставят плодовете на дървото

Тази година реколтата от ябълки в нашия регион е много добра, но за съжаление производителите не могат да я реализират, защото няма пазари. Това коментира пред „Монитор“ Димитър Рачев, член на Управителния съвет на Съюза на дунавските овощари.

„Много от колегите въобще не прибират ябълките и ги оставят на дървото, защото цената им е толкова ниска, че не може да покрие разходите по събирането на плодовете. Напоследък с притеснение наблюдаваме, че наши членове, които имат насаждения от 5-10-20 декара с ябълки, ги изоставят или изкореняват, защото нямат повече сили да се занимават“, обясни Рачев. Съюзът обединява овощари от Русенско и Силистренско и само площите с ябълки в този регион са над 5000 декара.

Според Рачев ситуацията с тази култура е такава от няколко години и няма изгледи за добра политика в сектора, за да се запази производството. По-голямата част от ябълковите насаждения в региона са създадени в периода от 2006 – 2014 г., когато е имало износ за Русия. После пазарът секнал с въвеждането на санкции за Русия и реципрочните действия за Европейския съюз.

„В началото сме на кривата надолу, не сме във възход. Няма никакви нови хоризонти, които да се открият пред овощарския бизнес като цяло. Разчита се на вътрешната консумация, слабия износ и преработвателната промишленост, за която също липсва стратегия. На територията на нашия регион няма нито едно предприятие, което да приеме някаква част от продукцията ни“, обясни Рачев.

Той допълни, че подобна е ситуацията и с други овощни култури. В България например имало около 150 000 декара череши, а реалното потребление на българския пазар било за 25 000 декара. Честата смяна на правителствата също не позволявала проблемът да се сложи на масата и да се търси решение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.