Няма опасност от обгазяване във Велико Търново

Няма опасност от обгазяване във Велико Търново

Няма опасност за жителите и гостите на Свищов от обгазяване след взрива на котел със сода каустик, успокои кметът на крайдунавсия град Генчо Генчев. Причината е, че по време на взрива в района не е имало работници, а след взрива на малка височина във въздуха се е вдигнал облак пара, който бързо се е разнесъл.

„Хората от града са видяли във въздуха гъст дим, но пламъци не е имало. Взривът също не се е чул в самия град. Всички работници са евакуирани, а предприятието временно преустановява дейността си. Веднага след инцидента се е задействала ведомствената пожарна, която не е дала възможност за избухване на пожар. След това са се намесили и служителите от районната противопожарна служба в Свищов и ситуацията вече може да се каже, че еовладяна” каза кметът Генчев.

На мястото на инцидента са пристигнали и експертите от Районната екоинспекция във Велико Търново. Извършено е замерване на въдуха, което не е установила замърсяване и наличие на вредни и опасни емисии. Районът е отцепен от полицията, в него не се допуска никой освен компетентните органи, които извършват действия по разследване причините за взрива.Пострадали лица за щастие няма. Предстои да се установи размера на нанесените материални щети, както и причините за случилото се.

Взривът избухна тази сутрин малко след 9,00 ч. в химическия комбинат „Свилоза”. Жители на Свищов чули взрива споделиха, че доста са се изплашили. По думите им приличало на гръмнала огромна газова бутилка. Специалисти по производствена химия разказаха, че ако по време на взрива в района е имало хора, пораженията по тях сигурно са щели да бъдат много опасни и да причинят смъртта им. „Натриевият хидросид, както е научното название на содата каустик е силно реактивноспособно вещество. При попадане върху човешкото тяло може да причиин изгаряния в пъти по-тежки и силни от тези от изгарянията с киселини. Спообността и силно да разяжда е причината тя да се използва за разтваряния на мазнини и други наславания, които не могат да бъдат отстрнени с никакви други химически препарати. Поради опасността и трябва да се съхранява в плътно затворени съдове, а при употреба с нея да се внимава изключително много ”, обяснява химикът Димитър Тодоров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.