Пенсионираме се на 65 години до 2037-а

Пенсионираме се на 65 години до 2037-а

Няма ново вдигане на възрастта, уверяват от социалното министерство

Не се предвижда повишаване на възрастта за пенсия извън регламентираните в законодателството мерки, в сила от 2016 г., съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. 

Два дни по-рано бе публикуван за обществено обсъждане проектоотчет за 2018 г. за изпълнението на националната стратегия за демографско развитие на страната за периода 2012 – 2030 година, в който се посочват мерки като повишаване на пенсионната възраст и увеличаване на стажа за пенсия, както и ограничаване на достъпа до схеми за ранно пенсиониране.

Относно данните от отчета за изпълнение на Национална стратегия за демографско развитие на населението (2012-2030 г.), от Министерството на труда и социалната политика правят уточнение, че през 2015 г. Народното събрание е одобрило промени в Кодекса за социално осигуряване с цел финансово стабилизиране на пенсионната система и повишаване на адекватността на пенсиите. Сред предприетите тогава мерки са плавното повишаване на пенсионната възраст до достигане на 65 години за мъжете и жените през 2037 година. Тези разпоредби са в сила от 1 януари 2016 г. и продължават да се изпълняват според регламентирания в законодателството график ежегодно.

Предложеният за обществено обсъждане проект на Отчет за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението не съдържа нови мерки и предложения за допълнително нарастване на пенсионната възраст и стаж, извън предвиденото в приетото през 2015 г. законодателство. В проекта не се предлагат нови мерки за "повишаване на пенсионната възраст и стаж", "ограничаване на ранното пенсиониране" или "въвеждане на многофондова система във втория и третия стълб на пенсионната система", уверяват от МТСП. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.