ДНСК: Няма нарушения при строителството по морето край Варна

ДНСК: Няма нарушения при строителството по морето край Варна

Няма законови нарушения при строителството в курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена“ край Варна, където се изграждат два хотела и търговски център. Това установи проверката на ДНСК.

Според проверяващите, няма застроени плажове, а подробният устройствен план е минал през всички инстанции. Одоборен е и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. „Инвеститорът ни увери, че достъпът до комплекса ще бъде свободен за всеки, който иска да го посети. Очаква се част от проекта да бъде завършен до средата на тази година, каза на брифинг след оглед на място началникът на ДНСК, арх. Иван Несторов.

„Няма закононарушение при строителството на хотела с външен басейн в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, отбеляза той. За обекта е издадено легално, законосъобразно разрешително за строеж, на базата на одобрена техническа документация. На мястото нито ще има нов плаж, нито се застроява съществуващата пясъчна ивица, уточни Несторов, който пристигна на проверка, след сигнали на граждани, че в района се строи масивна сграда на самия плаж, близо до открит миналата година 5-звезден хотел.

Според Несторов, това е втора проверка на обекта. Първата е проведена през август миналата година, от инспектори от Районната дирекция по строителен надзор. Днес той потвърди, че разрешителното за строителството на хотела е било издадено на 16 февруари 2018 година от главния архитект на Общината Виктор Бузев и е влязло в сила месец по-късно, на 12 март.

В разрешението е записано, че сградата ще е хотел на два етажа с кула. Външният басейн се намира в урегулиран поземлен имот, предвиден в новия Подробен устройствен план на курорта „Св. Св. Константин и Елена“, одобрен от МРРБ през 2017 година. Също не може да се намери нарушение и при височината на сградата, тъй като текстове в закона позволяват тя да е такава, коментира още арх. Несторов.

Разрешение има и за строителството на моста, което се извършва паралелно с градежа на хотела, добави арх. Несторов, като уточни, че с този въпрос обаче се занимава Морска администрация. „Към така наречения „мост на въздишките“, който сега се възстановява, има бетонен подход, предвиден е и достъп с асансьор. Той може да играе и ролята на лодкостоянка“, каза още шефът на ДНСК. 

  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.