0

П отенциален проблем е недостигът на лично предпазно облекло в Европейския съюз. До този извод стигнаха участниците в извънредното заседание на Съвета на здравните министри на Европейския съюз, което беше свиканов Брюксел заради проблема с новата зараза.

Потенциален проблем е недостигът на лично предпазно облекло в Европейския съюз. До този извод стигнаха участниците в извънредното заседание на Съвета на здравните министри на Европейския съюз, което беше свиканов Брюксел заради проблема с новата зараза.

Отделни държави са изразилиа надежда, че Европейската комисия чрез съвместни търгове би могла да подпомогне държавите-членки при недостиг. Бил е отправен апел за разработване на обща ваксина, финансирана с европейски средства, която би могла да се използва, ако коронавирусът мутира в сезонен грип. Откроена беше и необходимостта от задълбочен анализ на зависимостта на ЕС от трети страни по отношение на лекарствени продукти и медицински изделия.

На национално ниво България е въвела ефективни мерки срещу коронавируса, които са съобразени с препоръките на Световната здравна организация. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на извънредното заседание на Съвета на здравните министри на Европейския съюз, което беше свикано заради проблема с новата зараза.

Министър Ананиев посочи, че е създадена междуведомствена координация за недопускане разпространение на новия коронавирус, вкл. координация със службите за граничен контрол. Налице е координация и стройна организация на всички нива на системата за обществено здраве и между всички ключови лечебни заведения. Въведена е система за задължителна регистрация и събиране на информация. Всяко лице със съмнение за нов коронавирус задължително се хоспитализира и изолира в предварително определени болнични лечебни заведения. Предприети са ефективни мерки за информиране на обществеността. Открита е телефонна линия, на която гражданите могат да задават своите въпроси относно епидемията и да получат компетентен съвет от епидемиолог“, изтъкна още българският здравен министър.