Няма да се закриват отделения в болниците в Северозападна България.

Това стана ясно на срещата между здравния министър Кирил Ананиев и директорите на областните болници във Видин, Враца и Монтана. Укрепването на отделения във Враца и Видин, които в момента имат затруднения заради липсата на кадри и все по-малкия брой обслужвани пациенти, е една от основните мерки.

Добрата новина е, че в болницата във Враца не само че няма да се закриват отделения, но дори се предвижда откриването на две нови - за инвазивна кардиология и съдова хирургия. Целта е

да се осигури по-комплексно обслужване на местните хора стана ясно на срещата.

По думи на Ананиев се водят разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията на лечебното заведение. В момента почти целият приход на врачанската болница е под запор от кредитори, поради което се бавят възнагражденията на медицинския персонал.

Основният проблем на видинската болница пък са кадрите. От здравното министерство посочват, че за последната година финансовото състояние на лечебното заведение е стабилизирано, няма просрочени задължения и редовно се изплащат заплатите на медицинските специалисти. На срещата беше поставена цел да се подсили и мотивира медицинският персонал, така че болницата да може да извършва по-голям обем дейност. Въпреки че в момента има финансов потенциал, той

не може да бъде реализиран поради липсата на медицински персонал стана ясно на срещата.

Без просрочени задължения работи и лечебното заведение в Монтана. В него не се предвиждат структурни промени, тъй като няма сериозни проблеми и с необходимия медицински персонал. Планира се и увеличение на възнагражденията.

През миналата седмица здравният министър заяви, че предстои преструктуриране на областните болници в Северозападна България. Последваха остри реакции и протести във Враца и Видин.

Болницата във Враца има дългове, а във Видин нямат лекари.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Високи доходи режат студенти отличници от стипендии (ТЕМАТА)

Студенти, изкарали отлични оценки, може да бъдат лишени от стипендии заради високи семейни доходи, установи проверка на „Монитор“. От просветното министерство отпускат определена сума към бюджета на университетите за месечните възнаграждения на възпитаниците им, но всяко ръководство само решава какви да бъдат критериите, по които да бъдат отпуснати. Така отличник в един ВУЗ може да получава над 100 лв. всеки месец, но в друг да няма това право, ако доходът на член от семейството му е над 660 лв.

Най-отровните риби на планетата плуват в Пловдив

Най-отровните риби на планетата плуват в аквариума на Природонаучния музей в Пловдив. Това е единствената по рода си изложба, която до момента е гостувала в града на тепетата. Общо 32 вида сладководни и соленоводни риби са в категорията „най-най-отровни в света“.

Полфрийман яхна кампания срещу дискриминацията

Убиецът на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман, който бе пуснат преди месец предсрочно на свобода от състав на Софийския апелативен съд, оглавяван от скандалния шеф на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев, яхна социална кампания.