Старопланинският връх Шипка няма да бъде преименован на връх „Свети Никола“ - категорична е комисията по наименоване на обекти с национално значение и населени места при президента.

Това става ясно от публикувания годишен отчетен доклад, където е записано, че на 4 октомври м.г.  е било разгледано ново предложение за възстановяване на някогашното име, включително и допълнителни материали „за“ и „против“

„Комисията реши да не ревизира своето решение от м.юни 2018 г, т.е. внесените предложения за промяна името на връх Шипка да не бъдат подкрепени. Комисията се придържа към изложените вече мотиви и поддържа становището си, че са необходими широки и публични дебати по темата.“, пише в документа.Припомняме , че предложението през 2018 година бе направено от проф. д.и.н. Иван Тютюнджиев, писателя Димитър Томов, инициативна група от Казанлък и Историческо дружество „Българска орда“ в Стара Загора.Отказът бе мотивиран тогава с необходимостта от широката общественост да бъде информирана в достатъчна степен с историческите факти;да бъде видяна реакцията на обществото, а не само на историците, както и да бъдат и различни мнения.Тогава членовете на комисията, коментирах, че е много широк обществен дебат, в който задължително следва да бъдат привлечени представители на различни институции,сред които изрично бяха посочени МОН, МК, , представители на научните среди, историци, езиковеди, интелектуалци и др. През 2017 г. с подобен мотив комисията отхвърли и искане за смяна на името на връх Мусала със Свети Иван Рилски.

Отхвърлено е и искане за промяна на името на град Сопот на Вазовград. Мотивът на членовете на комисията е, че за да бъде направено преименуване, трябва инициативата да е на местната власт, и то след проведен местен референдум.

Поредното предложение Шипка да си върне старото наименование бе предшествано от изследването на  историка проф. Петко Петков  „Книга за върховете Свети Никола и Шипка“, в която детайлно разказва за перипетиите около името на паметната за всички българи височина.

Според документите връх Свети Никола е бил променен на връх Столетов през 1951г., а 26-години по-късно, по настояване на някогашния ОК на БКП – Стара Загора е прекръстен в Шипка, независимо че Шипка е името на съседния, малко – нисък връх, където през руско-турската освободителна война е бил командният пункт на генерал Столетов и землянката му.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В Стара Загора махат таксите за градина и ясла

До свалянето на извънредното положение старозагорци, ползващи детските ясли и градини няма да заплащат дължимите такси. Новата мярка предстои да бъде гласувана от съветници на редовното им заседание в края на месеца.

7 от Спешна помощ в София с коронавирус

7 са заболелите от коронавирус служители на Спешна помощ, каза на брифинг директорът на Спешна помощ-София Георги Гелев. Всички установени болни са карантинирани, добави Гелев, те са в домашни условия, за сега всички са добре, разясни още той. И 7 установени служители на Бърза помощ са с леки оплаквания, имат кашлица и температура, разясни Гелев.